IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ даде зелена светлина за 300 лв. минимална пенсия догодина

Надзорният съвет одобри с мнозинство предложения от управляващите проект за бюджет на ДОО, който залага с 1,7 млрд. лева повече разходи за пенсии

17:30 | 20.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г.

Членовете на съвета са подкрепили с мнозинство заложените в документа законови промени, съобщават от пресцентъра на НОИ. Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Проектът за бюджет на ДОО предвижда от 1 януари догодина минималната пенсия да се увеличи от 250 на 300 лева, а максималната да стане 1440 лева при 1200 лева сега. Управляващите се отказаха от идеята за 10-процентно увеличение на пенсиите до 369 лв. Всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2020 г., ще бъдат увеличени с 5% по швейцарското правило от 1 юли 2021 г. 

Предвижда се средната пенсия догодина да достигне малко под 489 лева при очаквани 412 лв. за 2020 година.

В проекта на бюджета на ДОО е предвидено още увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв., колкото ще бъде и минималната работна заплата от началото на 2021 г. Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв. Също така се запазва и максималният осигурителен доход за всички осигурени – 3000 лв. През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителните суми към пенсиите на всички пенсионери от 50 лв.

Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 12 лв., а максималният дневен размер се запазва – 74,29 лв. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2- годишна възраст – 380 лв. за втората година.

Планираните разходи за пенсии за 2021 г. са малко над 12,34 млрд. лева, което е малко над 10% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Сумата е с 1,7 млрд. лева повече в сравнение с тази година.

Предстои тепърва да се уреди нормативно намерението на управляващите, което беше лансирано преди няколко дни от социалния министър Деница Сачева, за раздаване на ваучери за храна на най-бедните пенсионери.

Социалният министър Деница Сачева коментира, че през следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителен доход за 2015 или 2019 година, защото държавата не разполага с такива средства.

Сачева каза, че наложеното осъвременяване на пенсиите с 5 на сто от 1 юли догодина и изпреварващото вдигане на минималната и максималната пенсия, съответно на 300 и на 1440 лв., е справедлив модел.

“Към момента 250 лв. спрямо 1200 лв. максимална пенсия, съотношението е 4,8, точно същото съотношение ще запазим и в следващата година. Има пенсионери, които считат, че са ощетени, защото имат ниски пенсии. Все пак наистина пенсията е функция на осигурителния принос“, каза тя, цитирана от БНР.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина е предизборен, политиците жертват пенсионния модел заради изборите, коментираха експерти.

Според Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НОИ, ръстът на дефицита е значителен и поставя под риск дългосрочната фискална стабилност на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 3 години
Следващото правителство трябва да отмени това със закон и ново преизчисление на пенсийте с дата от преди последните опълченски промени!!!!!!! За такова безобразно прахосване на финансов ресурс трябва да има ОСЪДЕНИ ЕФЕКТИВНО!!!...За да не може никой следващ да си помисли даже за подобно безобразие!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
"Надзорният съвет одобри с мнозинство предложения от управляващите проект за бюджет на ДОО, който залага с 1,7 млрд. лева повече разходи за пенсии"Ха,ха,ха.....,все едно зависи от тях.....D:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още