IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на ДОО за 2021 г. - ще расте ли „дупката“ в НОИ?

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина е предизборен, политиците жертват пенсионния модел заради изборите, коментират експерти

20:35 | 19.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина е предизборен, а политиците жертват пенсионния модел в името на по-добри резултати на изборите. В това са категорични икономисти и експерти по отношение на предложенията в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 година.

Проектът за бюджет на ДОО предвижда от 1 януари догодина минималната пенсия се увеличава от 250 на 300 лева, а максималната става 1440 лева при 1200 лева сега. Управляващите се отказват от идеята за 10-процентно увеличение на пенсиите до 369 лв. Всички пенсиите ще бъдат увеличени с 5% по швейцарското правило от 1 юли 2021 г.

В проекта на бюджета на ДОО е предвидено още увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв., колкото ще бъде и минималната работна заплата от началото на 2021 г. Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв. Също така се запазва и максималният осигурителен доход за всички осигурени – 3000 лв. През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителните суми към пенсиите на всички пенсионери от 50 лв.

Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 12 лв., а максималният дневен размер се запазва – 74.29 лв. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2- годишна възраст – 380 лв. за втората година.

„Много голяма част от политическите сили са готови да пожертват пенсионния модел в името на по-добри резултати на изборите. На всички избори пенсионната система получава такива крошета от страна на политици, които бъкел не разбират от осигурителна система“. Този коментар направи пред БНР бившият социален министър Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. 

„Бяха готови да пипат наред инструментите в осигурителния модел, само и само да получат благодарност от народа. Пенсионната система не е система за благодарност,  а е опората на всяко цивилизовано общество. И ако това общество е готово в името на десет депутата да пожертва тази опора, значи не е толкова цивилизовано“, допълни Нейков. 

В анализа си на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година Иван Нейков изтъкна, че не е ясна макрорамката на бюджета на НОИ, дават се отделни стъпки, но каква част от бюджета ще дойде от осигуровки, каква част от републиканския бюджет и ще расте ли „дупката“ в НОИ – все още няма отговор.

Във връзка с възприетия подход за актуализиране на пенсиите съгласно швейцарското правило Нейков каза, че „това е добре“. Но уточни, че от експертна гледна точка действията, които се предприемат, за защита и грижа няма да извадят никого от състоянието на бедност... Каква е целта тогава“, пита Нейков.

„Ако ще похарчим милиарди, а няма да постигнем цел поне част от хората да престанат трайно да бъдат бедни, значи нещо друго се иска с тези пари да се направи. И кой знае защо през главата започва да ти минава мисълта – март месец избори“, посочи Иван Нейков.

Абсолютното увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, по един и същи начин, с един и същ ръст, отваря отново ножицата между високоплатени държавни служители и тези, които бяха пепеляшките в социалната сфера, смята Нейков.

Липсват мерки, свързани с демографията, консаттира още той. И заяви, че увеличаването на кръга от хора, които ще получават детски надбавки, не решава нищо.

„Не може да се приеме, че хора с по-високи доходи ще започнат да получават 40 лева детски надбавки за първо дете, че това ще промени демографската картина на България. Това е пълна илюзия и според мен никой от управляващите няма и очаквания, минимални, в тази посока“, отбеляза още бившият министър на труда и социалната политика. Ако искаме друга демографска политика, трябват други инструменти, категоричен е Иван Нейков.

Според икономиста Стоян Панчев проектобюджетът на ДОО „изглежда предизборен със сигурност“. „В него не е запазена нито макроикономическата логика, нито логиката на пенсионната система. Това се прави единствено и само, защото предстоят избори догодина", коменетира той по bTV.

Последните предложения на управляващите за промени в пенсиите са „манипулации на една система, която губи своя смисъл“, е мнението на бившия социален министър Ивайло Калфин. По думите му една пенсионна система трябва да има логика и тази логика се основава на това кой колко дълго е работил и на каква сума се е осигурявал.

„С вдигането на минималната пенсия, с произволното слагане на тавана на пенсиите, защото в момента той е обвързан с максималния осигурителен доход, цялата логика на пенсионната система изчезва. Губи се смисълът с бутането на различни показатели“, каза Калфин.

Хасан Адемов, председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика, миналата седмица обяви, че дефицитът в Държавното обществено осигуряване за тази година е близо 5,5 млрд. лева и посочи, че за да може да се получават пенсии и обезщетения в обещаните размери догодина, бюджетът трябва да е около 12,5 млрд. лв. Остатъкът трябва да дойде от данъци. Той е на мнение, че през следващите години е много вероятно натискът върху публичните финанси да бъде засилен

„Увеличаването на пенсиите, минималната заплата и учителските заплати са част от управленската програма и не са изненада. Няма нищо предизборно", обяви днес социалният министър Деница Сачева. "В момента увеличаването на всички тези плащания и мерките, които предлагаме, са по-скоро свързани с COVID кризата, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още