IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Пенсионната система е обект на манипулации без никаква логика

Възможността да се прехвърлят вноските от втория стълб в НОИ не е опит да се вземат парите от пенсионните дружества, каза бившият министър

10:37 | 12.10.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Последните предложения на управляващите за промени в пенсиите са „манипулации на една система, която губи своя смисъл“. Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в ефира на bTV.

По думите му една пенсионна система трябва да има логика и тази логика се основава на това кой колко дълго е работил и на каква сума се е осигурявал.

„С вдигането на минималната пенсия, с произволното слагане на тавана на пенсиите, защото в момента той е обвързан с максималния осигурителен доход, цялата логика на пенсионната система изчезва. Губи се смисълът с бутането на различни показатели“,  каза Калфин.

По думите му промените, които се случват в пенсионната система от 2017 г. насам, са демотивиращи за хората да се осигуряват. 

Припомняме, че управляващите смятат да предложат в бюджета за следващата година минималната пенсия да се увеличи на 300 лева, а таванът на максималната да бъде 1400 лева при 1200 лева в момента. Наред с това се говори за актуализация на пенсиите от 1 юли догодина, като пенсиите между 300 и 369 лева да се индексират с около 10%, а за тези над 369 лева индексацията ще е 5 на сто.

Според Калфин могат да се осъвременят всички пенсии с ресурса, който сега отива за добавката от 50 лева към всички пенсии. „Тези 50 лева, които сега се дават на пенсионерите, на държавата ѝ струват 106 млн. лева на месец, или 1,3 млрд. лева и на година. Спокойно могат да се осъвременят с този ресурс абсолютно всички пенсии“, заяви бившият социален министър.

Що се отнася до предложението за детски надбавки без доходен критерий, според бившия социален министър държавата може да направи нещо по-смислено с тези пари, като например детските градини и ясли да станат безплатни.

„Хубаво е да се харчат пари за социални дейности, но трябва да има логика“, отбеляза Калфин.

Бившият министър коментира и въпросите около втората пенсия.

„Има голям проблем с втория пенсионен стълб и той се крие в регулациите му, където има самоизключващи се постановки. Трябва да се даде шанс на частните пенсионни дружества да докажат смисъла на своето съществуване, но това е въпрос на законодателство“, заяви Калфин. 

Според него възможността да се прехвърлят вноските от втория стълб в НОИ не е опит да се вземат парите от пенсионните дружества. Крайно време е обаче да се разпише законодателно методологията, по която ще се изплащат вторите пенсии - нещо, което не се случва вече повече от 10 години, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
вземат колкот им дадеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 3 години
abdul,Ти не ги плащаш, те ги ги вземат :)Колкото до поредните идеи - жив предизборен популизъм, съчетан с опити за делене на хората.Но така е преди избори, и бат'Серги вдигна пенсиите с 10%(НА ВСИЧКИ) преди изборите 2020г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Българската пенсионна система е на разходо-покривен принцип. Единственото логично нещо е всеки да получава по 500 лева и еднаква осигуровка за всеки. Ако някой иска повече да си се осигурява и спестява сам. Пенсионната система в България е соц. система, а не спестовна и инвестиционна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Човек трябва да е абсолютно луд, за да плаща осигуровки в българия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още