IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър предлага детските добавки да са без подоходен критерий

Това би струвало близо 400 млн. лева допълнително на бюджета за догодина

11:30 | 06.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Детските добавки да се получават без подоходен критерий, предлага социалният министър Деница Сачева. Това стана ясно от изказването й пред медии, предава БНТ.

Сачева настоява всички семейства с деца да получават месечни добавки, без доходен тест. Ако предложението бъде прието, ще струва на хазната 398 млн. лева.

В момента идеята се обсъжда, но се планира да залегне в бюджета за следващата година. Дебатите по тази тема предстоят. За подобно предложение Сачева съобщи преди около две седмици, когато каза, че детските добавки трябва да станат универсални и да се получават от всички родители, а не както е сега с доходен праг. 

Месечната помощ за семейство с едно дете в момента е 40 лева, за две деца - 90 лева, за близнаци - 75 лева. Надбавките се изплащат при подоходен критерий - до 410 лева месечен доход на член от семейство. При доход от 40 до 510 лева се изплаща 80% от размера на помощта.

Министърът каза още, че в бюджета за следващата година най-голямото перо ще бъде социалната политика. По думите ѝ се предвиждат повече пари за хората с увреждания и националните програми за заетост.

Това е поредната идея на управляващите в посока да развържат кесията на фона на продължаващи антиправителствени протести.

Припомняме, че правителството обмисля и варианти за увеличение на доходите на хората в пенсия. Единият вариант е да продължи добавката от 50 лева. Друг вариант е за преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 г., като при това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1,1 млн. души. Има и  предложение, което е по линия на синдикатите, за преизчисляване на всички пенсии, като се промени съответно и индивидуалният коефициент, така че да може да се запази солидарният и справедлив модел на социалното осигуряване у нас. 

Решение за осъвременяване на пенсиите ще бъде взето на предстоящ коалиционен съвет, каза днес Сачева и допълни, че единственото сигурно към момента е, че пенсионерите ще получават по 50 лв. до края на март 2021 г.

Премиерът Борисов коментира миналата седмица, че докато има пандемия, пенсионерите ще получават добавка от 50 лева месечно, след това ще има индексация.

Управляващите са напът да удължат и мярката за запазване на заетостта чрез компенсации за бизнеса, известна като 60/40. Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) единодушно подкрепи удължаване на срока за държавната подкрепа. С предложените промени се предвижда удължаване на срока за прилагане на мярката от 1 октомври - 31 декември 2020 г. Очаква се това да струва 750 млн. лв. и да се запазят около 200 хил. работни места.

В бюджета за 2021 г. се предвижда увеличение и на средствата по Националния план по заетостта, чрез който се финансират субсидирани програми за заетост и за квалификация и преквалификация.  Между 10 и 15 млн. ще бъде увеличението. То е сега 72 млн. лева, очакваме да достигне поне 85-90 млн. лева, каза Сачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Юлиян Балчев
преди 3 години
Браво на Министър Сачева за смелото й предложение детските надбавки в България да са за всички деца! В момента десетки хиляди български семейства с деца не получават детски,поради въведения преди години подоходен критерий. Всяка година едно семейство с 2 деца бива лишавано от 1080лв. детски надбавки, защото има високи заплати. Надявам се, депутатите да подкрепят и да гласуват ЗА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още