IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сачева: Допълнителните 50 лева към пенсиите ще се изплащат до март

Правителството обмисля механизъм за увеличение на всички пенсии, заяви социалният министър

16:29 | 30.09.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor.Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor.Media Group

Мярката с допълнителните 50 лева към пенсиите вероятно ще продължи до март 2021 г., съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред депутатите от парламентарната социална комисия. Тя посочи, че според статистическите изчисления около 56 лева на месец дават пенсионерите за лекарства, като с тази мярка от допълнителни 50 лева към пенсиите възрастните хора ще бъдат компенсирани за най-неотложните си разходи, предаде БТА.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов заяви, че изплащането на надбавката от 50 лева за всички пенсионери ще продължи до края на пандемията, а след това ще има индексация на пенсиите. 

По отношение на стъпките, които ще бъдат предприети за увеличение на пенсиите, министър Сачева заяви, че желанието на правителството е да бъдат подкрепени всички пенсионери, като същевременно се запази солидарният и справедлив модел на пенсионната система.

Обсъждат се различни варианти за ръст на пенсиите, като най-благоприятният е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната - 1400 лева. Това означава и вдигане на максималния осигурителен доход, възможно е той да стане 3200 лева. Минималната заплата ще стане 650 лева. От думите на министъра стана известно, че по-скоро подкрепя предложението на КНСБ за увеличаване на всички пенсии.

Не е взето още решението дали увеличението ще е от 1 януари или от 1 юли догодина, но принципът ще бъде всички пенсионери да получат такова. Обсъжда се дали то да е през увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж или през диференцирано увеличение чрез "швейцарското правило", но при всички случаи ще има и осъвременяване през швейцарското правило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Естествено, до изборите, ако дотогава Борисов не е вече хвърлил пешкира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още