IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Николай Брънзалов: Ваксината за COVID-19 вече е в България

Има 120 хил. дози за 60 хил. желаещи и имунизацията ще започне 2-3 дни, след като препаратът бъде одобрен от Европейската комисия по лекарствата

13:14 | 07.12.20 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ваксината за COVID-19 вече е в България, това е факт, обяви в ефира на БНТ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.

Според него има 120 хил. дози за 60 хил. желаещи и ваксинирането ще започне 2-3 дни, след като бъде одобрено от Европейската комисия по лекарствата. Ако се правят списъци на желаещи, първата стъпка е да се направят списъци на желаещи медици, категоричен бе той. 

Брънзалов обясни, че когато започне ваксинацията, всяка Районна здравна инспекция (РЗИ) ще трябва да има обратна връзка с общопрактикуващите лекари от всяко едно населено място за желаещите. Втората важна стъпка ще бъде къде да отидат те за поставяне на ваксината и в състояние ли ще са след 21 дни да се постави „втората игла“ и да се завърши цикълът.

Според заместник-председателя на Българския лекарски съюз в бъдеще ще се издават сертификати кой е имунизиран. Документът ще бъде и на български, и на английски език.

Относно това дали е необходимо да се прави антигенен тест преди имунизацията, Брънзалов посочи, че няма да е нужно. „Пациентът ще бъде прегледан дали има клиника - ако няма симптоми, не е проблем. Ако пък вече го е изкарал, това значи, че ще има още повече антитела“, обясни лекарят.

Той потвърди още, че вече се издават и изпращат електронни направления за PCR тестове. „Процесът е необратим - оттук нататък все повече документи ще бъдат издавани в електронен вид“, подчерта Брънзалов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
мише , може да е инжектиран с плацебо , физиологичен разтвор . и ковидът да си го е гътнал по принцип . щото пише , че усложненията от ковид са го гътнали , а не ваксината ... ;))) ... има го този момент . четох коментари по темата , че има починали пациенти инжектирани с плацебо , докато такива с ваксината няма разболяли се или починали от над 40х човека ...иначе съм абсолютно съгласен с теб , че не трябва да се претупват нещата ... в ингилизко борис по политически причини ги юрка . то даже не е някаква бърза процедура , а я водят спешна ... не съм там не мое ги мислим и тех . те са жилаво племе , ще се оправят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Като гледам ми се струва, че от тия 120к ваксини, ще стигнат за всички желаещи, че може да останат и за продаване на други държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
Асо Пика
преди 3 години
Айде бързо всички на опашка да се наредите , нема да ви чакам вашта ...... айдееее .... бееее .... викал овчаря на овчето стадо :)) Ваксината дойде ... Апокалипсиса се отлага .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
Зелев даже тоя др. Фаучи дет е един от участниците и важна главна фигура в Корона цирка каа, че Англия мноо бързо одобрила ваксината, дори тоя го каа и то от либерастна медия или и тва не е верно ?!?Fauci says the U.K. "rushed" approval of coronavirus vaccinehttps://***.cbsnews.com/news/fauci-says-uk-rushed-covid-vaccine-approval/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
ама тва е "проблема" че аз не черпим информация само от тоя, а доста австрийски, немски, швейцарски, италиански, американски и секви лекари дет им трият видеата в Youtube кааат ЧЕ ваксина дет се прай за 5 месеца не стаа и тва е. Течни чипове нема за успокоение на българското населениe, ама че ваксината ще утрепа е едно 80/90% сигурно щот лекарите го каат. Даже един тестер лекар на 28г. в Бразилия е умрел от тва или пак не е верно ??https://***.blick.ch/ausland/aufregung-bei-pharma-multi-proband-28-stirbt-bei-tests-fuer-corona-impfstoff-id16156568.htmlProband (28) stirbt bei Tests fuer Corona-Impfstoff
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
мише , най-лесно е да обяснява отстрани ... :))) ... а може и да има да си връща ...1. работил ли е по проектът ... ?! да/не2. има ли достъп до данните от тестовете ... ?! да/не3. кат е голем спец , що не бачка към агенция за одобрение на лекарства ... ?! даже не е и консултант към такава служба или pfizer ... !! ... въпреки , че е такъв според визитката му ... бил се пенсионирал 2018 въобще ...4. що не му е публикувано мнението в сериозно медицинско издание ... :))) ... що търси евтина популярност с разни маргинални интернет медии ... ?!5. що трябва да му опровергават тезите медицински издания ... ?! нъл е прав ... :))) ... приказката за лъжливото овчарче знаеш ли я ... ?!та на кой да вервам мише ... ?! на този "доктор" или на европейската агенция по лекарствата с бюджет от $350млн и 900 човека персонал , дето оглеждат и одобряват всичко за квото се сетиш в едно лекарство , щото от техните решения зависят поне 500млн човешки живота ... ?!не съм бил вице мише . нивгаш . всичко дето имам и управлявам не деля с никой ... баш шеф съм дето се вика ... :))) ... една от фирмите ми е в топ 5 постоянно от 50-ина дето копат в нива за около 10-15млн пазар в държавата ни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Pfizer е най *** компания в тоя бранш.Сега ще избие пак рибата, барабар с роболовните кораби.Народа сам ще избие риболовците с мрежите.И собствениците само ще умират от кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
тоя за тва е бивш (махнали са го 2011) , щото дрънка врели-некипели ...--------------------------------------------------------------------------------------а леле майко .... то и ти дрънкаш "врел- некипели" ама не си бил вицепрезидент на Pfizer доколкот си спомням или въобще бил ли си вице някъде ?? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
Е Ралицата Пейчева дет го е постнала тва така кат я гледам е млада, ако няма деца и се ваксинира с тая дивотия, след време реши че иска да има такива, просто няма да се получи, щот др. Йедон и оня другия др. Водарг каат че туй нещо води до фертилност и развиване на антитела срещу Полиетилен Гликол което може да доведе до вечните ловни полета .... ако мислите че се еeaвам може да пробате с ваксината па ше каете как е и дали са били прави тия двамата лекари ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
тоя за тва е бивш (махнали са го 2011) , щото дрънка врели-некипели ... къв вице е в компания от 50х човека , шефче на отдел с 200 човека , и хал хабер си нема от текущите разработки , ама дава мнения ... :)))откак е започнала пандемията с ковид19 търси постоянно изяви , кат мангъров . последно плямпяше как нямало втора вълна в кралството щот имало китайски фалшиви тестове ... :))) ... та по един куп медицински издания публикуваха опровержения , че фабрикува небивалици . са има ли втора вълна или нема там , с препълнените болници ... та викаш тоя требва да четем и слушаме ... ?!ей , през 9 планини вода ще донесеш , само да е твойто ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още