IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунчев: Затягаме още мерките, ако блъсканиците по магазините не спрат

Имунизацията у нас ще започне чак след като Европейската агенция по лекарства одобри препаратите, обяви главният здравен инспектор

12:10 | 07.12.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Има вероятност държавата да затегне още ограничителните противоепидемични мерки, ако „блъсканиците“ и опашките за коледна украса и подаръци по големите магазини продължат. Това обяви в ефира на bTV главният здравен инспектор Ангел Кунчев по повод снимките в социалните мрежи от търговски обекти през почивните дни.

"Трябва ли РЗИ и полиция да седят постоянно и да глобяват пред и във магазините", попита той. Кунчев припомни, че изпълнението на мерките в голяма степен зависи от самоконтрола и дисциплината на отделните граждани.

„От това какво ще се постигне до 21 декември зависи и какви ще бъдат решенията за след тази дата, когато изтича срокът на настоящите мерки.На 21 декември всичко може да се реши, с акцент на детските градини, които най-много затормозяват обществения живот. Работата на кафенетата и ресторантите ще зависи от това какво ще се постигне. Трябва ли да стигаме до полицейските методи на Турция с пълната блокада?“, попита главният здравен инспектор.

По думите му в момента се отбелязва лек спад при заразените, въпреки че е рано да се правят изводи. Той показа и графики на разпространението в Европа, които показват, че страната ни не е сред най-тъмно оцветените.

Относно ваксината срещу коронавирус, Кунчев обясни, че имунизацията у нас ще започне чак след като Европейската агенция по лекарства одобри препаратите. Очаква се първата ваксина да получи одобрение на 27 декември, а два-три дни след това да се даде официално разрешение за ползване. 

„Дали тези ваксини са сигурни и безопасни, могат да кажат тези, които имат възможността да сравняват данни и да получат цялата информация. Ако караме по нормалния път и ваксината дойде след пет-шест-осем години, вероятно проблемът с COVID ще е приключил“, коментира доц. Кунчев. По думите му нито една от компаниите не прескача фазите на изследвания, но целият процес е изключително ускорен. На въпрос дали може да има късни последствия от поставената ваксина, Кунчев отговори, че „всичко може“.

По думите му процесът по разработка на ваксината е бил толкова ускорен, защото работата е започнала още с появата на SARS (атипичната пневмония отпреди години, която има някои сходни характеристики със сегашната зараза - б.р.) и ебола. Кунчев заяви още, че ще се ваксинира при първа възможност.

Относно фазите на ваксиниране, които от Министерство на здравеопазването обявиха миналата седмица, Кунчев коментира, че неслучайно служителите във ферми за норки ще бъдат едни от първите, които ще получат ваксината.

„Там говорим за 60-70 души персонал. Това, което се случва с предаването между норки и хора е изключително опасно. Ако позволим това да стане на много места, рискът е да се появи щам, за който не работи нито ваксината, нито антителата след преболедуване. Най-сигурното е да ваксинираме тези хора и да се приключи“, категоричен е Кунчев 

Според него в началния етап от имунизацията избор между различни видове ваксини няма да има. По думите му това може да се случи едва когато на пазара има повече от два препарата. „Към момента нямаме нито кратка характеристика на ваксината, нито листовка за потребителя. Знаем, че ще бъде за хора над 18 години. Но докато не видя изискванията на документ, не мога да коментирам за кого е подходяща ваксината и за кого не“, категоричен е Кунчев.

Относно това дали ваксината ще предпазва от разболяване, или ще караме COVID-19 по-леко, Кунчев коментира, че е рано да се каже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Оня от бесепету, дето каза, че 80% от българите са ***, май е занижил процента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Имунизацията у нас ще започне чак след като Европейската агенция по лекарства одобри препаратите, обяви главният здравен инспекторНа тях цианкалий да им дадат, ще го одобрят с болшевишко болшинство!За живак - още по!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
странно защо Кунчев не бива застрелян публично на площада, а би трябвало защото сее раздор и фалшиви разпоредби които не съответстват на реалността ....Dr Mike Yeadon - PCR Testinghttps://***.youtube.com/watch?v=D1onx7LaNio
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
melon
преди 3 години
Да де... и остро седи рискът непроучената по правилата ваксина да направи повече поразии от самия вирус. Наистина ще е благоразумно да е незадължителна ваксинацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още