fallback

И Лекарският съюз е против разхлабването на мерките

Професионалистите по здравни грижи също ще получат по 360 лв. със задна дата от ноември

13:38 | 15.12.20 г. 10

От Българския лекарски съюз (БЛС) също настояват да не се облекчават мерките по коледните празници, защото това би било рисковано за здравната сисетма. Това обяви на брифинг в Министерството на здравеопазването председателят на БЛС Иван Маджаров.

Същата позиция заяви и управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев. „Като професор по медицина смятам, че всичко, което каза д-р Маджаров, е правилно. Мерките трябва да останат поне една седмица след Нова година“, каза управителят на НЗОК.

Подобно мнение вече изрази и здравният министър Костадин Ангелов.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви вчера, че е рано да се говори за облекчаване на мерките срещу коронавируса. По думите му нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени и след 21 декември, а училищата и детските градини е рано да бъдат отворени на 21 декември. Те могат да бъдат отворени след Нова година. Предстои да бъде взето решение за ресторантите и търговските обекти, обяви Ангелов.

От 27 ноември до 21 декември в България са валидни нови ограничения. Затворени са детските градини и яслите, преустановено е провеждането на събития и семинари, затворени са и големите търговски центрове. Малките магазини обаче продължат да работят. Всички ученици учат дистанционно. 

"Ние сме категорично против разхлабването на мерките в страната от 21 декември. Заболелите в страната остават много, а тези в интензивни отделения също не намаляват", каза Маджаров.

Той съобщи, че е решено от 1 ноември (със задна дата) професионалистите по здравни грижи, които са в трудови отношения с личните лекари, да получат по 360 лв. към заплатите си. Другите медицински работници ще продължават да получават своите надбавки като работещи на първа линия.

БЛС ще има свой представител в Националния оперативен щаб за по-добра координация, обяви още председателят на съсловната организация.

От съсловната организация подкрепят и предложението антигенните тестове да бъдат приравнени към PCR тестовете и да се включат в статистиката. До края на седмицата се очаква решение за приравняването, каза министърът на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 10.09.22 г.
fallback