IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детски градини, училища, молове и фитнеси затварят до 21 декември

Целта е да се намали нивото на заболеваемостта и смъртността, коментира началникът на щаба за борба с коронавируса на брифинг

09:44 | 25.11.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Димитър Кьосемарлиев</em><em>, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От вечерта на петък, 27 ноември, до 21 декември се въвежда онлайн обучение за всички ученици. Затварят се детските градини и яслите, преустановява се провеждането на събития и семинари, затварят се и големите търговски центрове. Малките магазини обаче ще продължат да работят.

Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг след правителствено заседание.

Считано от 27 ноември, петък, до 21 декември, точно преди Коледа, се преустановяват присъствените учебни занятия във всички образователни институции. Всички ученици от 1 до 12  клас ще учат дистанционно, всички извънкласни занимания и занимания в обучителни центрове също ще учат онлайн, обяви Ангелов.

Затварят се и детските центрове, няма да се провеждат събития, семинари, конкурси, обучения, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, както културни мероприятия. Изключение ще са театрите, които ще могат да работят с до 30% от капацитета на залата.

Ограничава се провеждането на частни събития, на които ще могат да присъстват до 15 души, спират се и всички състезания и тренировки за деца, с изключение на международните състезания, които ще се провеждат без публика. Преустановяват се посещенията във фитнес центровете, както и заведенията, които ще могат да работят само с доставка за вкъщи.

Затварят се още казината, игралните зали, големите търговски центрове, където ще могат да работят магазини за хранителни стоки, банки, зоомагазини, магазините на телекомите и други важни услуги. Малките магазини извън моловете засега ще бъдат отворени.

Спират се туристическите екскурзии и групови посещения на туристически обекти. Църкви, джамии, синагоги ще бъдат отворени при спазване на противоепидемични мерки. Разрешени за посещения са и парковете и градините.

Не става въпрос за затваряне по домовете, целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките, и на смъртността, което се очаква между втората и третата седмица. Това е абсолютно необходимо, за да удържи здравната система на натиска, коментира началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Ограничаването на дейността на рисковите места ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Не претендираме за пълно затваряне на държавата и че ще ограничим контактите на 100%, но това ще доведе до резултат, посочи още ген. Мутафчийски.

Целта е да се опази здравето и живота на хората до идване на ваксина, допълни той. Това е мярка с определен срок и видяхме, че този срок даде търсения резултат в други държави. Мутафчийски даде пример с Израел, където страната е влязла в този срок със заболеваемост 6 хил. души на ден, а е излязла със заболеваемост от 400 души на ден.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, посочи, че Европа е в разгара на пандемията, с най-висока заболеваемост и смъртност. Няма правителство, което да наблюдава това и да не предприема мерки, това би било безотговорно, коментира той. Половината общество смята, че тези мерки е трябвало да бъдат още по-строги и по-рано приложени, а другата половина - обратното, но такива решения не се взимат на база емоции, а на база факти и статистическа информация, подчерта той. Кунчев обясни, че се наблюдават над 17 показателя и се сравняват с другите в Европа, за да се намери баланс между това да се пази икономиката и здравето на хората. 

Това ще ни помогне да достигнем до плато и при заболеваемостта, и при смъртността, базирано на опита на Италия, Франция, Германия, смята Кунчев.

Директорът на Пирогов проф. Балтов посочи, че са осигурени всички необходими лекарства за лечение на заразените пациенти, подготвя се откриването и на още три центъра за даряване на реконвалесцентна плазма – в Пловдив, Плевен и Стара Загора.

Социалният министър Деница Сачева уточни, че продължават програмите за подкрепа 60/40,80/20, за родителите, които ще се наложи да ползват неплатен отпуск, за да гледат децата си, като изискванията за среден доход на член на семейството са завишени до 915 лева. Продължава и плащането на 1 000 лв. на медицинските специалисти, както и подкрепата на общопрактикуващите лекари, допълни тя. Предвидените средства ще стигнат за 80 хил. възнаграждения в 170 лечебни заведения. 

Обезпечаването на всички мерки ще струва между 300 и 400 млн. лева, допълни Сачева. 

156 млн. лева ресурс от ОПИК ще се ползват за тези мерки, които ще се съгласуват с бизнеса. Разширява се дейността на ББР по отношение подпомагане на бизнеса и облекчени условия за кредитиране ще има за всички бизнеси, обясни икономическият министър Лъчезар Борисов. Той обясни, че ще се компенсира процент от оборота на затворените бизнеси и тази мярка ще се съгласува. 

Новите случаи на коронавируса се удвоиха през изминалата седмица до 23 569, показват данните на българското министерство на здравеопазването. Общият брой на случаите в страната достига 121 820. Около 6 350 души са в болници, с 1 000 повече на седмична база, а повече от 400 от заразените са в реанимация.

Болниците са на ръба на колапса, много изпитват недостиг на персонал поради нарастващите случаи на заразени медици, а в големите градове има недостиг и на легла.

Смъртността на COVID-19 в България на 100 000 души е сред най-високите в Европейския съюз за последните 14 дни, показват данните. Общо 2 880 души са починали от COVID-19 в страната. 

Междувременно представители на бизнеса поискаха мерки за компенсиране на загубите на затварящите фирми. Освен ограничителни мерки са нужни мащабни икономически мерки в подкрепа на бизнеса, пише в позиция на Българската стопанска камара (БСК) по повод предложените от здравния министър Костадин Ангелов ограничения.

Работодателската организация казва, че в другите европейски държави, наложили затваряне, са предприели и мащабна подкрепа за ограничените активности. В Австрия засегнатите компании могат да кандидатстват за до 80% от оборота за същия период на миналата година, подобна мярка е договорена и в Дания, посочват от Камарата.

От БСК искат от правителството обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки. Чрез този фонд компаниите трябва да имат възможност да получат бързо компенсациите от държавата.

Всички работодателски организации излязоха с обща позиция, че сегашните мерки за компенсиране на загубите и задържане на служителите като мярката 60/40 са недостатъчни и настояват за адекватни действия и реално компенсиране на затворените бизнеси

В контекста на планираните нови мерки за ограничаване разпространението на коронавируса текат неофициални преговори между представители на бизнеса и на Министерствата на икономиката и на финансите, твърдят източници на Investor.bg, запознати с процеса, но пожелали анонимност, тъй като обсъжданията са неофициални. Редакцията разполага и част от обсъжданите искания от страна на бизнеса, които обаче са предварителни и може да претърпят изменения. В общи линии основният призив към властта е да не се затварят магазините, тъй като това ще доведе до огромни загуби на търговците точно в най-активния за пазаруване период преди Коледа и Нова година. Пълна блокада ще остави без доходи много домакинства, тъй като делът на заетите в търговията на дребно е голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
KP6952
преди 3 години
Двете вражески страни ни имаха за близо до нищото. Техните разузнавания ни внушаваха чрез медиите, че не сме никаква държава.Няма армия,няма промишленост,няма земеделие,няма образование,няма болници. Има само територия която заради НАТО не се завзема.Борбата с Ковид19 през пролетта показа съвсем друго.Целия народ ,а не отделни слоеве показаха дисциплина по спазване на мерките за безопасност от заразяване на 80 до 90 процента. Показахме завидна организация по приемане и лечение на хората.В европейски страни и сега се чака за линейка от 6 до осем дена поради липса на места в болници.Това са страни с огромен медицински персонал,предполагам квалифициран.При нас комбинативността и гъвкавостта на мислене компенсират липсата на медици за която сме си виновни ние.Прилагане на творчество от лекарите за лечение от различните болести предизвикани от ковид19 спаси около 27% сравнено със разспространеното от СЗО.Есента показа на лекарите какво е направила държавната администрация през пролетта за тях.Тогава спряхме хаоса и свръх претоварването Механизаторите в Добруджа по време на жътва работят от 12 до 16 часа цял месец и половина.Механизаторите са българи и лекарите българи.Сега толкова работят лекарите и си получават заплащането за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 3 години
mrynmryn,На открито не е задължително носенето на маски, НО може да се носи при добро желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 3 години
mrynmryn,И при влизане в болница да го карат да каже:- Един е Ковид 19 и генералът е неговия Пророк!А че преди това са го стригали цял живот за 8% здравни няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
mrynmryn
преди 3 години
Стига говори наизуст и Дания, и Финландия, още отпреди месец въведоха по-строги мерки, но тук, че да не развалят густото на 10 бармани и 50 сервитьорки ги държаха айляшката до средата на ноември. Излез навън и виж как се носят маските тук - над половината народ ги държи под носа си.Ако аз бях премиер, отдавна да бях разпечатал по една молба на всеки, че се отказва от болнична помощ, при заразяване с ковид, ако не иска да носи 1 маска и да спазва 3 мизерни мерки, а в последствие и ваксинация. Никой не иска да се ваксинира, но нещата без масова ваксинация, няма да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
wag1111
преди 3 години
При държави, които не са предприети какви да е мерки, болните са по- малко от държавите в които са предприети. Визирам Дания, Швеция, Филнландия. За там никой не говори.Като всеки грип рано или късно всеки го прекарва. Фалирахте хората и побъркахте децата ***.оти. Дано започналото събиране на световния капитал да не се превърне в световен конфликт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
От половинчати мерки в най-добрия случай ще има половинчати резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
KP6952
преди 3 години
Група Ной предложи на правителството през лятото учениците да започнат да учат от 15 август с втори вариант 1 септември. Ефекта от тази организация беше 6:2 при първия вариант и 3:2 при втория.Сега разбираме че предпочетения трети вариант от правителството 2:2 е бил най-слабия. Сега чрез сензорите твърдим ,че ефекта от мерките от 27 ноември ще е 30 % от очаквания.Явно шопското население толкова може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още