IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Нощните заведения трябва да останат затворени и след 21 декември

Предстои да бъде взето решение за ресторантите и търговските обекти

10:13 | 14.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Рано е да се говори за облекчаване на мерките срещу коронавируса. Нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени и след 21 декември. Училищата и детските градини е рано да бъдат отворени на 21 декември. Те могат да бъдат отворени след Нова година. Предстои да бъде взето решение за ресторантите и търговските обекти.

Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Тази сутрин той заедно с заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в с. Лозен, съобщава БНТ.

От 27 ноември до 21 декември в България са валидни нови ограничения. Затворени са детските градини и яслите, преустановено е провеждането на събития и семинари, затворени са и големите търговски центрове. Малките магазини обаче продължат да работят. Всички ученици учат дистанционно. 

Заболеваемостта падна под 600 на 100 000, което ни дава глътка надежда, посочи Ангелов.

"Много е рано да говорим за разхлабването на мерките. Ще направим подробен анализ и тогава ще можем да вземем решение кои мерки да разхлабим, ако изобщо разхлабваме. Като министър на здравеопазването ще настоявам мерките да останат същите и след 21 декември, защото всеки един човешки живот е важен", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на проверка в БЧК.

До 21 декември министърът на здравеопазването очаква да приключи обсъждането за видовете тестове и антигенните тестове да бъдат приравнени на PCR тестовете. По този начин и те ще започнат да бъдат отчитани в статистиката.

През тази седмица ще бъдат разпределени около 1,2 млн. антигенните тестове, които ще обезпечат държавата. "Ние много държим на наличието на симптоматика. Бързият антигенен тест също ще помогне, за да можем да говорим за COVID-19 заболяване. Когато приравним тестовете, пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина, ще попадат в хипотезата на пациент, доказан с коронавирус. Неговите контакти от първи ред ще трябва да бъдат карантинирани. Личните лекари ще могат да правят антигенни тестове и да насочват към извършването им с направленията, които издават към този момент", обясни той.

Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни. Той обаче уточни, че в различните области са много различни и вариращи данните.

Ангелов изтъкна, че вярва, че ваксината помага, тя е ефективна и безопасна.

Проф. Ангелов изяви желание да е първият ваксиниран и добави, че това е отговорност на всеки един лекар.

„Благодарение на ваксините сме преминали през много инфекции, които са довели до загубата на много животи. Аз не попадат в първата фаза, защото не съм лекар на първа линия. С този акт обаче искам да покажа на всички български граждани, че ваксинта е безопасна и ефективна. Гражданите трябва да бъдат спокойни. Ваксината, която ще си поставят е минала всички фази на клиничните изследвания. Тя ще ни спаси от заразата. Надявам се да бъда първият ваксиниран у нас“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още