IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Противоепидемичните мерки бяха много навременни

Разговарях с Мангъров за ваксините - и той ще се ваксинира, каза още премиерът

11:22 | 28.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Противоепидемичните мерки бяха много навременни, точни, максимално щадящи свободата, правата на хората и движението им. Заболеваемостта и натискът върху интензивните отделения спаднаха, а оздравелите вече са в пъти повече от новозаразените. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в центъра за разпределение на пациентите с COVID-19 в столичната университетска болница „Света Анна“, цитиран от правителствената инфомрационна служба.

Борисов акцентира, че в битката с новия вирус България вече разполага и с ваксини срещу него. Министър-председателят бе категоричен, че след получаването на пълна и подробна информация за ваксините, българските граждани ще се убедят, че именно това е пътят за справяне с пандемията и връщане към нормалния начин на живот.

„Затова все повече ще обяснявате на хората за ваксините“, обърна се премиерът към министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, който също бе в столичната болница „Св. Анна“. 

Министър-председателят добави, че у нас ще пристигнат още и различни ваксини, за да могат личните лекари да направят най-добрия избор за предпазването на своите пациенти. „А дотогава първите 70 000-80 000 ваксини, които дойдат, ще бъдат поставени на хората на първа линия и всички останали“, посочи Борисов.

В рамките на посещението на министър-председателя директорът на „Света Анна“ д-р Славчо Близнаков посочи, че е имало период, в който всички легла за COVID-19 пациенти в болницата са били заети от заболели. Годишно през лечебното заведение минават над 30 000 пациенти, тъй като болницата е най-високо технологична. Премиерът Борисов изтъкна, че правителството ще отпусне средства за нов скенер за „Св. Анна“, тъй като наличната апаратура е остаряла. Необходимите 1,4 милиона лева ще бъдат осигурени през бюджета на Министерството на здравеопазването.

Здравният министър Костадин Ангелов докладва на премиера, че във вчерашния ден, когато бе даден старт на ваксинационната кампания у нас, имунизираните срещу COVID-19 са 699 души в центровете в София, Пловдив, Бургас и София-област. Няма данни при ваксинираните да са се появили нежелани реакции.

„Бъдете спокойни, обяснявайте повече и ще постигнем висок процент на ваксиниране на населението, с който ще се справим с коронавируса“, подчерта министър-председателят.

„Ваксината ще стане като санирането - в началото минаваха като емисари да плашат хората с измишльотини, сега като видяха колко е хубаво, кметовете само това питат - кога ще продължи санирането", коментира още Борисов, цитиран от БНТ.

Премиерът съобщи, че е разговарял и с критика на повечето мерки на държавата в кризата - Атанас Мангъров от Инфекциозна болница. Той също е заявил, че ще се ваксинира. И него го ваксинирайте публично, защото ми каза, че е 100% за ваксините, допълни Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още