IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До три месеца започва проучване за ефективността на ваксините у нас

Изследването на клетъчния имунитет е скъпо и изисква сериозно финансиране, посочват специалисти

15:22 | 29.12.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Няколко университетски лаборатории вече са декларирали готовност да се включат в предстоящото национално проучване за ефективността на ваксините срещу Covid-19. Това съобщи пред БНР клиничният имунолог проф. Марияна Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. Очаква се проучването да започне до три месеца.

Вчера главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че до три месеца ще започне национално проучване за проследяване на придобития имунитет след ваксинирането срещу Covid-19. Проучването ще обхване над 1000 имунизирани от различни възрастови групи.

„Освен случаите, които ще бъдат проследявани – за заболяване след ваксинирането, много важно е да се оцени по какъв начин нашата имунна система изгражда защитна реакция след това ваксиниране“, уточни проф. Мурджева

Изследването ще бъде в две посоки – ще се търси наличието на специфични антитела, които могат да неутрализират вируса, образувани в резултат на ваксинирането, както и наличието на специфични имунни клетки, отговорни за унищожаването на вируса при попадането му в организма или подпомагащи развитието на имунния отговор.

Изследването се извършва с венозна кръв на имунизирани лица най-рано месец след получаване на втората ваксина. То ще бъде доброволно. 

Най-вероятно ще започнем с по-голяма част от медиците, които са имунизирани, поясни Марияна Мурджева. Това проучване по думите ú не трябва да бъде едномоментно – месец след ваксинирането, а в динамика, за да се установи продължителността на имунния отговор една година след ваксинирането.

Най-лесният етап е изследването в имунологичните лаборатории. Преданалитичният етап ще отнеме доста ресурси, докато се направят предварителните изследвания какви хора да се включат, как да се организират в групи и как да се взема биологичният материал, допълни тя. Изследването на клетъчния имунитет е скъпо изследване. То не може да се сравнява с това за антителата и не може да се реализира без сериозно финансиране, подчерта проф. Марияна Мурджева. Според нея в момента само с масово ваксиниране можем да спрем хода на епидемията. 

Според доц. Кунчев проучването е важно, защото ще се установи каква е ефективността на ваксините. "Затова какъв имунитет изгражда, колко напрегнат е той и може ли да защитава хората, колко дълго ги защитава, еднакъв ли е при различните групи от хората - и по възрастов признак, и като пол, и евентуално като професионални ангажименти. Еднакво ли действа при хора здрави и хора с хронични заболявания".

Участниците в проучването ще бъдат изследвани на два и шест месеца, след една година и след две години, поясни проф. Мурджева.

Относно проследяването на нежелани реакции от ваксината срещу Covid-19 Ангел Кунчев обяви, че сигнали могат да се подават в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
...на останалите живи, които не са си загубили ума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
... на дивите зайци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
преброяване на баламите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още