fallback

БСП поиска парламентът да задължи правителството да купи "Спутник V"

Левицата внася проект на решение в деловодството и се надява той да бъде разгледан преди края на парламентарния мандат

12:57 | 26.02.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

БСП внася за обсъждане предложение България да влезе в преговори за покупката на руската ваксина "Спутник V", съобщават от левицата. В проекта е записано искането Народното събрание да възложи на правителството покупката на ваксината, "както направиха Унгария, Израел и Словения".

На територията на ЕС руската ваксина в момента е одобрена за използване само в Унгария, а в Европа се използва още и в Сърбия, Черна гора и Сан Марино. До този момент продуктът на Института "Гамалея" има одобрение за използване в 37 държави.

В Словения още не са дали зелена светлина на ваксината, а местни вирусолози изказват своите притеснения за препарата, защото в различните етапи на изпитанията не са участвали международни институции и организации, тоест няма независими данни за ефективността и безопасността на продукта.

Израел също не е одобрил използването на ваксината - в страната се използва основно ваксината на Pfizer/BioNTech.

Идеята на БСП беше представена в емоционално обръщение от трибуната на парламента от страна на лидера на партията Корнелия Нинова. Тя посочи, че ще настоява това решение да бъде разгледано от депутатите пред разпускането на парламента заради предстоящите избори.

"Приемането на това решение ще даде възможност желаещите доброволно да се ваксинират да имат достъп до ваксини и да имат право на по-широк избор", каза Нинова.

Тя остро критикува липсата на политика от страна на правителството за осигуряване на достатъчен брой ваксини. "Вашата некомпетентност и хаотичност ще се отрази дългосрочно не само на здравния статус на населението ни, но и на икономиката и на стандарта на живот", каза Нинова.

По-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред bTV, че правителството води двустранни преговори за доставка на още ваксини, но одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA). На този етап производителят на "Спутник V" още не е подал нужната документация за прегледа на ваксината на европейската институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:09 | 10.09.22 г.
fallback