fallback

Записаните за ваксина онлайн ще се имунизират само с AstraZeneca засега

Над 70 хиляди души са се записали за COVID имунизация през електронния портал

16:26 | 10.03.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Ваксинирането на гражданите, записали се през електронния портал, ще започне с наличните дози ваксина към момента, а именно - на AstraZeneca. Това стана ясно от обяснение на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, която даде брифинг във връзка със старта на ваксинацията за всички, които са се регистрирали в електронния портал.

Припомняме, че той беше отворен преди седмица и позволява да се запази час в центровете за ваксинация в страната, като се посочи желан център, дата, час и вид ваксина. 

От думите на Начева днес се разбра, че на практика избор на препарат няма да е възможен на този етап.

„Посочилите като предпочитание иРНК ваксини ще трябва или да се задоволят с наличното, или да чакат по-късна дата“, каза Начева. Това се отнася за около 20 хиляди души, които ще се ваксинират до 14 март.

Жени Начева посочи, че наличните дози иРНК ваксини осигуряват изборния процес, което е приоритет, за да могат хората, които ще участват в изборите, да получат втора доза до 4 април.

"Правото на хората да изчакат ваксина с иРНК не е отнето", отговори зам.-министърът на въпрос защо системата дава право на избор, когато такъв не е възможен.

Записалите се за ваксиниране през онлайн системата до края на март са около 70 000 души.

Разпределението по области показва, че около 30% от запазилите час за имунизация през електронния портал са на територията на столицата. С най-малък брой записани през системата са Видин, Смолян, Сливен, Монтана и Разград.

По думите й е създадена организация с ръководителите на всички включени ваксинационни центрове за графика и получаване на дозите.

Начева призна, че като при всяко ново начало е възможно да се стигне до организационни проблеми, затова помоли за разбиране и толерантност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:58 | 13.09.22 г.
fallback