fallback

Ангел Кунчев: Труден е балансът между здравето и икономиката

10 дни не е малък срок и можем да видим поне плато на новите случаи на зараза в края на март, смята главният здравен инспектор

11:51 | 21.03.21 г. 13
Автор - снимка
Създател

Труден е балансът между здравето и икономиката, коментира пред БНР главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Вече една година светът се опитва да намери начин хем да предпази повече хора от вируса, хем да не спира тотално икономиката и социалния живот", посочи той.

Според него пикът на тази вълна не продължава много дълго - между 2 и 4 седмици и с ограниченията, които влизат в сила от 22 до 31 март властите у нас се навяват, ако не започне спад, поне да бъде стигнато плато без ръст на починалите.

"10 дни не е малък срок", посочи още Кунчев и допълни, че ограничаването на контактите може да окаже влияние. За него обществото е много разделено по отношение на мерките - част от хората не искат никакви мерки, но други настояват за още по-строги действия.

"Давам си сметка, че няма как да не работиш за дълъг период от време", каза още Кунчев по повод протестите на ресторантьорите. Той беше категоричен, че се прави всичко възможно за успешен изход от ситуацията - не само за здравната система, а и за цялата икономика.

По отношение на натиска върху болниците Кунчев посочи, че има увеличено търсене на болнична помощ - британският вариант се предава по-лесно и по-бързо се развива по-тежка клинична картина, която налага болнично лечение. Има и "подмладяване" на пациентите.

Пациентите в болниците и в интензивните отделения са вече много и това изтощава допълнително здравната система.

За момента още няма "внос" на другите опасни варианти - южноафриканския, например, макар че вирусът е на Балканите (в Гърция). Водещ в момента у нас е британският вариант.

Ангел Кунчев смята, че доверието във ваксината на AstraZeneca се възстановява. Той беше категоричен, че няма да има човек, който да не получи втора доза от поставената му ваксина. Експертът припомни, че като цяло нивото на доверие към ваксините у нас не е много високо.

България има опит в производството на ваксини, но поясни, че няма информация на какъв етап на готовност е заводът в Разград, за който обяви премиерът Бойко Борисов преди ден.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
fallback