IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 63% от българите пътят към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране

Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране по-често има столичани, висшисти и хора на възраст над 30 години

13:03 | 24.03.21 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Немалко българи преосмислят позициите си за ваксинирането срещу COVID-19, показват данни от национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп" за пълнолетното население на страната, проведено в периода 12-20 март сред 1005 пълнолетни лица в 90 населени места на страната.

Близо 63% от интервюираните българи са убедени, че пътят им към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране, констатират социолозите, цитирани от БТА.

Нагласите за ваксиниране търпят развитие на фона на нестихващата пандемия и постоянно нарастващия брой на заразените в България от началото на март.

Според данните, 40,6% от българите гледат на ваксинирането като на нещо предстоящо и неизбежно за тях, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот.

Този дял е аналогично висок в различните обществени групи и прослойки от населението.

Други 6,7 процента посочват, че вече са се ваксинирали, а 15,5 на сто са се записали и чакат да се ваксинират.

От анкетата се разбира, че към момента вече са се ваксинирали жители на столицата, образовани хора и лица на възраст между 40 и 50 години, както и такива над 60 години.

Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране по-често има столичани, висшисти и хора на възраст над 30 години.

Делът на тези, които са категорични, че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства, е 37,2 на сто, като подобна позиция по-често се среща сред хора на възраст под 40 години и сред жители на малките градове и села в страната.

Сравнението на новите данни на "Екзакта" с предишни показва, че доскоро колебаещите се как да постъпят започват да възприемат все по-отчетливо ваксинирането като условие за водене на нормален живот.

Според анализаторите може да се очаква, че нагласите по отношение на ваксинирането ще продължат да се променят именно в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 4
barbaron
преди 3 години
Tatiana Christy:Може ли поставилите си ваксина Астра Зенека да споделят впечатленията си за това как им се отрази ваксината -- ниво на неразположение, ако има такова, или някакви странични ефекти? Благодаря сърдечно!Два дена бях като *** - втрисане, изпотяване, температура и главоболие. Ваксинирахме се цялото семейство - аз бях най-зле, на други двама ги държа около денонощие, а най-възрастният (на 87 г) го изкара най-леко (но той беше преболедувал вече)Първа игла на 01. 03. сутринта в 8.30 ч. Вечерта вдигане на темтература 37.5,през нощта 38.2. Пих един парацетамол. Сутринта без температура. Но през нощта,треска и обилно изпотяване. На другия ден следобед 37.2,а през нощта отново изпотяване. Двудневна поносима болка на мястото на убождане. Ден и половина общо леко неразположение. Абсолютно търпимо. Няма нищо страшно.Нищо. Абсолютно нищо освен лека болка в убоденото място два-три дни, което е повече от нормално. На мъжа ми - също. Вече двайсет дни. Първа ваксина. И двамата сме на 60 плюс.Аз се ваксинирах вчера сутринта. През деня бях ОК. Влоших се рязко към 11.30 снощи силна треска, обилно потене, главоболие и силни мускулни болки до сутринта, когато пих два нурофена и разтворим аспирин. В момента се чувствам добре, с изключение на лекото главоболие. Мястото на инжектиране е леко подуто, но болката не е страшна.Синът ми и приятелката му на 29 и 25год.На десетия час вдигнаха температура - това е около 22ч.същия ден. До вечерта на следващия ден температурата спадна.Ваксинирахме се общо 5 колеги на 20.02. На мен на първия ден, нищо, на втория вечерта силно главоболие, болки в гърба и врата, треска с усещане за температура, реално 36.9. Мина ми за пет часа. От останалите 4-*** колеги- трима без реакции, жената сред тях с треска и висока температура първата вечер. На сутринта й нямаше нищо.Съпругът ми е имунизиран на 20.02 с АЗ. Никакви странични реакции, дори болка в ръката нямаше. Същия ден аз се имунизирах с Модерна и болката в ръката продължи 5-6 дни и беше много силна. Почти не съм спала през нощта.При мен имаше само лек дискомфорт в ръката. При мъжа ми - усещане за мускулна треска. Около 15 дни след първата игла бях в близък и продължителен контакт с баща ми, който се оказа положителен. Не се разболях....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
cherney
преди 3 години
Пич, тия коментари да не би да ги пишеш на 4 водки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Донерджия, пак ли си снесъл една камара несвързани тъъъпотии, бе?;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 9
michaelis23
преди 3 години
На кой му се умира нек се ваксинира .... с нещо си което е чисто ГМО променя РНКто и болестта има смъртност 0.03% .... Тиквестора с некадърните им преписвачи са си за панделата бате .... закона е от 2012та май ви го бех пуснал вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
michaelis23
преди 3 години
За вас си требе затвор обаче че агитирате хората да се ваксат в експеримента пЛандемия Ковидот и после да пукалдясат както вече доста народ. Бaxтu дебелата гад кви дивотии е преписала "63% били анкетирани" т.е. намерили 10 платени палячовци на пазара за x20йсе леа и 6 от тия десет "били съгласни" и тва требе да важи за целата държава ?! Скаnaняци сте си да му ебaaa майкатaaa кво друго да ви каем ..... После кат се гътне некой от ваксата Стояновата кво ше им кае на на близките му ?! Страничен ефект и 63% беха съгласни ?! ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
zelka007
преди 3 години
хах ... бавно но славно ... :)))за днес в израел , 143 нови случая на коронавирус и продължават да намаляват , а в БГ са си заминали 119 с тежка форма на коронавирус и 700-800 берът душа на интензивни легла ...за преболедувалите коронавирус , с повече от 6 месеца от излекуването , правете си тест за антитела (25-30лв според зависи, става за няколко часа) и ако са под 40-50 обмисляйте ваксинация ... тъй ме посъветваха . около месец след преболедуване може да имате около 7000-8000 , ако сте го изкарали тежко може и над 11-12000 ... ако сте го изкарали безсимптомно може и въобще да нямате ... демек можете да го отнесете пак , не знаете как ще ви удари следващият път и къде ... на антиваксърските обли камъчета успех с вирусът , както казва kane ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още