fallback

Световните медии: Борисов трудно ще сформира правителство

България навлиза в период на неизвестност, докато политиците преговарят за някакво правителство, но е рано да се говори и за нови избори, според анализатори

11:41 | 05.04.21 г. 46
Автор - снимка
Редактор

Управляващата партия ГЕРБ изгуби позициите си след изборите в България в неделя, а българите пратиха три нови партии в парламента, които до голяма степен подкрепят антикорупционните протести от миналото лято. ГЕРБ все пак остава най-голямата политическа сила, но трудно ще състави правителство.

Това обобщават световните медии за парламентарния вот вчера.

Euractiv.com посочва, че според предварителните официални резултати първа е коалицията на Бойко Борисов ГЕРБ-СДС, която получава малко под 24% от гласовете. На изборите през 2017 г. получи една трета от гласовете, припомня медията.

На второ място излиза „Има такъв народ“ на телевизионния шоумен Слави Трифонов с почти 20%. Българската социалистическа партия (БСП) е на трето място с под 15%. Четвърта е Демократична България с около 11%, на пето място е Движение за права и свободи (ДПС) с под 9%, а на шесто – „Изправи се! Мутри вън!“ (ИСВМ) с около 5%.

Според предварителните резултати националистическата партия ВМРО на Красимир Каракачанов, която беше по-малък коалиционен партньор на ГЕРБ, не успява да премине бариерата от 4% за влизане в Народното събрание.

Бариерата за влизане в парламента не преодолява и друга националистическа формация - тази на бизнесмена Веселин Марешки в коалиция с партията на Валери Симеонов НФСБ.

Според анализатори гласоподавателите са ударили шамар на силите, които бяха представени в доскорошния кабинет, особено за ГЕРБ и опозиционната ѝ партия БСП, която пък се надяваше на много по-добри резултати.

Голямата изненада е успехът на „Има такъв народ“, особено сред българите в чужбина, която вероятно ще получи мандат за съставяне на правителство. Според конституцията силата, спечелила изборите, ще се опита първо да сформира правителство, но е много малко вероятно Борисов да събере подкрепа за коалиция.

Партията на Слави Трифонов заяви, че ще влезе в коалиция с другите две сили, представляващи протестите - Демократична България, водена от проевропейския реформистки политик Христо Иванов, и ИСМВ на Мая Манолова, бивш омбудсман и бивш народен представител от БСП. Трите партии обаче не могат да сформират мнозинство в 240-местния парламент.

Манолова е единствената сред трите сили, която допуска възможността да влезе в коалиция с БСП.

Партията на Трифонов на практика се покри по време на кампанията, след като лидерите ѝ отказаха да участват в предизборните дебати. Кампанията си политическата сила водеше чрез собствения си телевизионен канал. В изборната нощ пък Трифонов обяви, че има симптоми на коронавирус и се е изолирал.

Борисов направи изявление, в което призова за правителство на единството, за което предложи своя опит. БСП обявиха, че ще коментират след обявяване на официалните резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
fallback