IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните медии: Борисов трудно ще сформира правителство

България навлиза в период на неизвестност, докато политиците преговарят за някакво правителство, но е рано да се говори и за нови избори, според анализатори

11:41 | 05.04.21 г. 46
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Христо Иванов, лидерът на Демократична България, посочи, че „започваме да виждаме формата на новата България“. Той допълва, че очаква всички сили, които са заявили, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ, да потвърдят това, преди да започнат проучвателни разговори за ново правителство.

„Първоначалните резултати показват, че Борисов губи изборите“, коментира Даниел Смилов, политически анализатор от базирания в София Център за либерални стратегии, пред онлайн изданието Politico. „Въпреки че Борисов може да се постарае, изглежда малко вероятно да успее да сформира правителство и да се завърне като министър-председател. Формирането на коалиционно правителство ще се окаже голямо предизвикателство. Още е рано обаче да се говори за предсрочни избори“, допълва той.

Въпреки неуспеха от неделя Борисов е доста хлъзгав политически и няма да си отиде тихо, посочва още Politico. Той се задържа през лятото на политически сътресения миналата година, по време на които имаше масови протести, осъждащи неистовата корупция в политическия и съдебен елит на страната. Борисов също на два пъти се оттегли, за да се възползва от предишните политически кризи, като последователно се оформи като единствения човек, който в крайна сметка може да оглави страната.

Обръщението му от нощта след изборите подсказва, че той ще се опита отново да приложи някой трик на Худини, за да спечели повече време, като предложи широка коалиция от експерти, които да водят страната през коронавирусната криза. Той каза, че предлага на своите опоненти „мир“ и ги подкани да приемат предложението му „в името на страната“, допълва изданието.

„Рано е да се празнува, но едно е сигурно: това е краят на Борисов“, коментира Николай Хаджигенов, един от лидерите на ИСМВ. Манолова допълва, че вече не можем да говорим за четвърто правителство, водено от Борисов.

Борисов се опитва да се представи като борец срещу корупцията, а сега мрънка, че усилията му са осуетени, допълва Politico. Всъщност той пое премиерския пост след изборите през 2009 г., след като обеща да предприеме мерки срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Неговата партия твърди, че има подход на „нулева толерантност“ към корупцията, въпреки че нейните критици твърдят, че тя е в средата на корумпираната мрежа.

Боряна Димитрова, управляващ партньор в Alpha Research, коментира пред Българската национална телевизия за потенциалните коалиционни формирования: „Или някой трябва да предприеме стъпки към някакви непоносими компромиси, или следващият парламент ще бъде доста краткотраен“.

Процедурата предвижда след обявяването на окончателните резултати президентът Румен Радев да връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ. Ако тя не успее, следва втората по големина партия, след това третата преди да бъдат свикани нови избори, посочва Bloomberg.

„Това може да се окаже някакъв период на неизвестност, докато българските политици се опитват да преговарят и да видят дали могат да създадат някакво правителство“, коментира Бърнард Смит, пратеникът на Al Jazeera в България. Не могат да бъдат изключени седмици на преговори или дори поредни избори, което означава, че България може да има затруднения да използва средствата, предвидени от фонда за възстановяване на ЕС, казва Смит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Това, което казваш, е много пожелателно, но не е възможно при настоящата политическа система. Това са политически субекти, зад които стоят икономически интереси на различни кръгове.Казано най-просто, това са кукли на конци.Как може БСП да я приеме някой извън ДПС или Галевица? Герб са ясни, от влезлите никой не иска с тях. С ДПС само БСП иска.Със Слави искат всички, ама той не ги иска, освен ДБ. С ДБ никой не иска, освен Слави. Галевица никой, освен БСП не я ще.Няма как да има коалиция.Единствения начин е нови избори до осъзнаване, че изборната система трябва да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 3 години
ок, а как ще спре като баш той го прави и хората около него де... 11 години бандитщина!... и аз викам да спре, ама не спира...и аз съю гласуеал за него,.. до сделката му с шиши и дпс... но след като разкри истинската си същност... никога вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 7 rate down comment 1
georgi_shum
преди 3 години
Не съм :) гласувах за него само веднъж през 2013та :)Аз съм за да се спре това което ти опсивах в предни постове. Всички, абсолютно всички да се обединят върху няколко основни приоритета, и да се наложи воденето на диалог между политиците. Да се спре с тая бясна омраза и противопоставяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 години
...и след всичко което си написал, пак си за Мутрата... еми не мога да ти разбера логиката, чесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
41
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 3 години
Мен не ме е страх от нищо :) аз далавери не въртя :) Бизнес с ББ нямам. В обществени поръчки съм участвал 2 пъти - по времето на Станишев след това на орешака. И от двете излязох на минус дето се вика, и от тогава не се занимавам с такива глупости.Данъчни ревизии ми правят във фирмата 2 пъти годишно. Като частно лице 1 път на 2 г. Едно нарушение нямам. За мен е важно тая държава да спре да се люшка в крайности. Да се спре с вечните радикални смени на всички правила, всеки път когато има политическа смяна. Щото това ми пречи и спира бизнеса!А ако това зверско противопоставяне в това обществоНе спре няма да спре и люшкането. Докато накрая не стигнем до някой като обнуления и тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
ае стига толкова политика, че трябва да ходя и да върша работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
не, по скоро ще им види далаверите от последните години и ще разсмърди нещата... ето от това ви е страх ! :)И като ги спря, кво ? немаме Ф16 ... или летището не беше дадено на концесия? А построи ли газопровод на русия с нашите пари ? НЕа назначи ли Каскета ? а наля ли 5 млрд в Автомагистрали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
Жорка, спомняш ли си първото правителство на Мутрата, когато гл. прокурор не беше техен човек... Ква разлика имаше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 3 години
Ще държи изпълнителна власт бе човек, дори и за 3 месеца. Ще може без контролно да спира и променя решения, без да е избиран за това. Припомни си си Герджиков кво направи под негов диктат - спря процедурите за Ф16 и за концесията на летище София.Това за мен може да се прави само от парламентарно излъчено правителство. Така че, закона му дава възможност доста да управлява. А човек с реваншистки наклонности като него, може да направи доста бели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още