IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните медии: Борисов трудно ще сформира правителство

България навлиза в период на неизвестност, докато политиците преговарят за някакво правителство, но е рано да се говори и за нови избори, според анализатори

11:41 | 05.04.21 г. 46
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Христо Иванов, лидерът на Демократична България, посочи, че „започваме да виждаме формата на новата България“. Той допълва, че очаква всички сили, които са заявили, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ, да потвърдят това, преди да започнат проучвателни разговори за ново правителство.

„Първоначалните резултати показват, че Борисов губи изборите“, коментира Даниел Смилов, политически анализатор от базирания в София Център за либерални стратегии, пред онлайн изданието Politico. „Въпреки че Борисов може да се постарае, изглежда малко вероятно да успее да сформира правителство и да се завърне като министър-председател. Формирането на коалиционно правителство ще се окаже голямо предизвикателство. Още е рано обаче да се говори за предсрочни избори“, допълва той.

Въпреки неуспеха от неделя Борисов е доста хлъзгав политически и няма да си отиде тихо, посочва още Politico. Той се задържа през лятото на политически сътресения миналата година, по време на които имаше масови протести, осъждащи неистовата корупция в политическия и съдебен елит на страната. Борисов също на два пъти се оттегли, за да се възползва от предишните политически кризи, като последователно се оформи като единствения човек, който в крайна сметка може да оглави страната.

Обръщението му от нощта след изборите подсказва, че той ще се опита отново да приложи някой трик на Худини, за да спечели повече време, като предложи широка коалиция от експерти, които да водят страната през коронавирусната криза. Той каза, че предлага на своите опоненти „мир“ и ги подкани да приемат предложението му „в името на страната“, допълва изданието.

„Рано е да се празнува, но едно е сигурно: това е краят на Борисов“, коментира Николай Хаджигенов, един от лидерите на ИСМВ. Манолова допълва, че вече не можем да говорим за четвърто правителство, водено от Борисов.

Борисов се опитва да се представи като борец срещу корупцията, а сега мрънка, че усилията му са осуетени, допълва Politico. Всъщност той пое премиерския пост след изборите през 2009 г., след като обеща да предприеме мерки срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Неговата партия твърди, че има подход на „нулева толерантност“ към корупцията, въпреки че нейните критици твърдят, че тя е в средата на корумпираната мрежа.

Боряна Димитрова, управляващ партньор в Alpha Research, коментира пред Българската национална телевизия за потенциалните коалиционни формирования: „Или някой трябва да предприеме стъпки към някакви непоносими компромиси, или следващият парламент ще бъде доста краткотраен“.

Процедурата предвижда след обявяването на окончателните резултати президентът Румен Радев да връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ. Ако тя не успее, следва втората по големина партия, след това третата преди да бъдат свикани нови избори, посочва Bloomberg.

„Това може да се окаже някакъв период на неизвестност, докато българските политици се опитват да преговарят и да видят дали могат да създадат някакво правителство“, коментира Бърнард Смит, пратеникът на Al Jazeera в България. Не могат да бъдат изключени седмици на преговори или дори поредни избори, което означава, че България може да има затруднения да използва средствата, предвидени от фонда за възстановяване на ЕС, казва Смит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 5 rate down comment 4
georgi_shum
преди 3 години
Резидента, не е печелил да управлява! А той това иска да прави - иска да съди, коли и беси! Ако иска това - да се яви на парламентарни избори, да ги спечели и да го прави!И стига с тия държавни служители и корпоративен вот - да имат не повече от 5 % тежест!Независимо какви хора гласуват за бб - той печели! И аз не го харесвам, но печели и докато го прави в общопризнати от всички свободни избори, не е редно да бъде тотално и брутално изключвам от политическия живот. Трябва да бъде избутан от властта, постепенно с добри, закони и алтернативни политически. практики от други политически обекти!За да изчезне в един момент както НДСВ както ти каза. Другото само ще докара още по голямо авторитарно и даже тоталитарно зло и от него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
Това да не ти е Венецуела!В момента гласуваме с машини, с които е гласувала Венецуела 2018.Така, че що се отнася за машинния вот - ДА, Венецуела сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
То работи без парламент ...---Сегашното също работеше без парламент, е и ? После така е написано в Конституцията... и не са 25% от хората, моляти се! Но ако ще говорим така, припомни ми Резидента с колко % от хората в директен (мажоритарен) избор спечели!Тия 25% са предимно държавни служители, корпоративен вот... строителчета които са силно зависими от кражбите му и тнт. Не съм казал че не стават... но те гласуват за него защото имат пряк интерес.... дай да видят че не е вечен и да видиме дали на следващите избори няма да тръгне по пътя на НДСВ... Няма как да стане по авторитарен кабинет от мутренския, Прокуратурата е зад тях ! ... даже ми даде още един аргумент за Чорапа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
Какъв путин за цар бе, ти нещо откачи ли??---току що ти предложи нещо подобно, с желанието ти за мажоритарни избори... искаш Мутрата да ни е цар до живот ! А мутрата е човек на Путин... та викам да махнем посредника и направо да си викнем боса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не ни трябвало правителство, не ни трябвали фондове...продължавай, продължавай....:) Класически избирател на Костя Копейкин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Много вярно.Само в едно нещо не вярвам - че коалиция е възможна при сегашните резултати.Всъщност и след следващите избори ситуацията ще е същата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Кво значи да кара влака? Нали има администрация? Трудничко и е да работи без началник ли кво?Защо ни е правилтелство, което освен да подписва празни чекове на *** и пульо, друго не прави? Не, мерси.Когато няма консенсус за правителство, по-добре да го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
georgi_shum
преди 3 години
Омразата ти към Бойко е донякъде разбираема, но те замъглява. Няма как служебно правителство да е добро за гражданите. То работи без парламент и по волята и програмата на 1 човек, които не е избиран да държи изпълнителната власт от никого. И целта му е само да подготви нови избори! А в момента трябва да има, кой да кара влака пълноценно! Не може и с лека ръка да кажеш на 25 % от хората, които все пак са избрали отново първата политическа сила - вие не ставате за нищо.В случая - според мен за всички най добре е правителство с максимална подкрепа от всички без ДПС, чиято ясна цел и програма е да управлява до края на лятото с цел да управлява пандемията , да приеме нов изборен кодекс, и да подготви избитите 2 в 1. Без да се стига до служебен кабинет на чорапа, които е с още по големи диктаторски и авторитарни наклоности и от ББ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Какъв путин за цар бе, ти нещо откачи ли??В Литва, държава от нашия калибър, избирателната система е 50% партийна и 50% мажоритарна.И стандарта им е по-височък от нашия чувстително.Мажоритарния вот е решение, особено в ситуацията ни на изтъркани неможачи, масово заливащи партиите.Но сигурно ще ме опровергаеш - как според теб ще изглежда следаващата коалиция? Ама конкретно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Той и бацко ти снощи се опита да каже нещо подбно.. предлагал бил мир.Айде моля ти се..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още