IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При над половината от протоколите: ВМРО остава извън парламента*

"Демократична България" води на ГЕРБ в два от трите многомандатни района в София

07:45 | 05.04.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

В 45-то Народно събрание се очаква да влязат шест партии. Това сочат междинните прогнозни данни от обработените до момента от фирмата "Информационно обслужване" секционни протоколи след вчерашния вот на база 54.63%  от обработени протоколи в Районните избирателни комисии към 09,30 часа.

Ето и резултатите:

ГЕРБ/СДС - 24,88%. Формацията печели в 21 области  "Има такъв народ" -18.74%

БСП за България - 14.91% 

Демократична България - 10.53%. ДБ изпреварва ГЕРБ в два столични района - 23 и 24.

ДПС - 8.99%

Изправи се! Мутри вън! - 4.98%

Под чертата от 4 процента остава ВМРО с резултат от 3.55%

Партия "Възраждане" е с 2.79% , Воля - НФСБ - 2,44%, както и  БНО на ВАСИЛ БОЖКОВ – 3.14%. "Републиканци за България" - 1.10%". Атака" - 0,51%. Партия АБВ - 0,5%

12 723 души са заявили, че не подкрепят никого. 

От вота в чужбина най подкрепени са "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Демократична България" пък печели изборите в два от трите многомандатни района в София, показват резултатите на Централната избирателна комисия към 6:30 ч.

В 23 МИР обединението е получило 29 на сто от гласовете. С 19,8% се нарежда ГЕРБ-СДС, а "Има такъв народ" събира 14% от вота.  

В 24 МИР са обработени близо 45% от протоколите. Към момента резултатите на "Демократична България" и ГЕРБ-СДС са почти изравнени. Управляващата партия събира 23 на сто от гласовете, но изостава с 0.5 процентни пункта от "Демократична България". 

В 25 МИР, където водач на листата на ГЕРБ е премиерът Бойко Борисов, управляващата партия води при 36% обработени протоколи. За ГЕРБ са гласували 23,7%. На второ място се нарежда "Има такъв народ" с 18,8 на сто, а за "Демократична България" са гласували 16,5%.

Късно в изборната нощ премиерът Бойко Борисов поиска да остане във властта от позицията на първа политическа сила. В пореден монолог и в отсъствието на журналисти той се обяви за нуждата от някакъв вид правителство от експерти поне до края на годината заради пандемията и очаквани евросредства, твърдейки, че той е най-подготвен да управлява страната. 

Малко вероятно е обаче да успее да обедини достатъчно подкрепа околко себе си, след като ГЕРБ и БСП твърдят, че не е възможна коалиция помежду им. Слави Трифонов също се отрече няколко пъти от ГЕРБ, БСП и ДПС, а допусканите от него партньорства с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" биха събрали общо 87 гласа. Формацията на Мая Манолова също показа в кампанията, че приема такава формула. От "Демократична България" и в изборната нощ заявиха, че коментари и разговори ще започнат при официални резултати.

Официалните резултати трябва да бъдат обявени до 4 дни - най-късно на 8 април, а имената на избраните за народни представители - най-късно на 11 април.

След това президентът Румен Радев трябва да свика първото заседание на новоизбрания 45-и парламент, на което обикновено се избира ръководството му. Срокът по Конституция е до месец след изборите, но очакванията са държавният глава да не бави свикването на депутатите, тъй като неведнъж е заявявал, че иска страната бързо да има действащо Народно събрание.

* Обновена в 10:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
Key Ru
преди 3 години
Бих Ви препоръчал да на коментирате математически въпроси! ... Защото видимо нищо не разбирате. Ако добавите останалите имащи право на глас да са гласували пропорционално, то НЕ променяте пропорциите и остават 25%, а в действителност при 50% избирателна активност би следвало да намалите наполовина резултата и в дийствителност от имащите право на глас едва 12,5% са гласували за Еднокнижния. Така че това което казвате 50% от имащите право на глас са подкрепили ГЕРБ е доста далеч от истината, която е 12,5%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Все пак 25% са подкрепили ГЕРБ... гласували са 40-50% от гласоподавателите. Добавяме пропорционално останалите (да са гласували) и горе долу 50% от имащите право на глас са подкрепили ГЕРБ. Аз не съм гласувал за тях но това са резултатите. Дългия с какво право ще управлява ? Хората гласуваха за запазване на положението като вкараха дългия защото искат някакви промени но да са леки и плавни без някакви глобални сътресения. Това е моят анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
petrg5s
преди 3 години
Е как ще не ги е спечелил изборите Герб, след като най-много хора вчера са гласували за тях? хахахаИ печели парламентарни избори за ПЕТИ пореден път !!!!!!! което НИКОЙ НИКОГА не го е правил !!! Отделно вчерашната ПОБЕДА е по време на световна пандемия и икономическа криза !!! Едно е да критикуваш отстрани и да даваш лъжливи обещания,и съвсем друго да го правиш !!! Тея еднодневки като учиндолския селянин,мая грозотията, платения от Маджо и подобни няма да ги има в следващия параламент.(а фигуранта пък е 10000% аут )Народа има къса памет с царя,барека и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
Един Българин
преди 3 години
Ако резултатите не ги брояха пожарникари и Михаил Константиновци ДБ щеше да спечели и в трите столични района с общ резултат минимум 15% в страната, а ГЕРБ щеше да има поне 5% по-малко гласове. Доброволците от "ти бройш" им се отказва достъп до наблюдение и то в центъра на София какво остава за селата. За Турция също трябва по-стегната позиция на ЦИК.За Шкембе войвода не ми е жал. Джамбазки има и добри попадения, но поръчков политик на Цеко (или друг такъв б0клук) не ни трябва в НС. А ББ не е спечелил реално изборите и няма морално право да управлява. Проблемът му е че ако Радев сложи нормални родолюбиви министри (дай Боже!) в служебно правителство може да не брои той гласовете и вече дори и с купения вот ще загуби изборите септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
ВМРО реално пренебрегват въведеното неправилно емитиране на пари. Поведението осигурява лоши щети от съдбовната държавна грешка, което осигурява политически провал за ВМРО.Защо ВМРО подкрепя запазването на вредна за всеки държавна грешка?Устойчивото обществено развитие е възможно след подобрено емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
А не търпя ли същият м'атрял да го командва вместо управлява един пожарникар с амбиции? Нищо ново под слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Нямам нищо против ВМРО, но все пак ще ми бъде приятно Джамбазки и Слабаков да не ни поучават, а ако е възможно и да не ни представляват повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 7
petrg5s
преди 3 години
18% за некъв абсолютно *** и *** селянин чалгар+5 % за ИСМВ показва че матряла в БГ вече е тотал щета.Положението е неспасяемо вече.Емиграцията е единствения възможен изход
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Защото който дава екзитпол обикновенно се хвали. Лъжците са твърде незначителна бройка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Invcom
преди 3 години
И с кого ще направите коалиция като ги няма МВРО зелев ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още