fallback

Ще отпадне ли тригодишната уседналост за младите лекари?

Ще се тества моделът на териториалното разпределение за кандидатстване по области, съобщи Теодора Делчева от Асоциацията на студентите медици в България

12:36 | 28.06.21 г. 1

Част от университетите правят анкети, за да определят кои са предпочитаните от младите лекари специалности. Тази година водещата специалност отново е вътрешни болести. В същото време в някои направления има недостиг на кадри - например в патология. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" Теодора Делчева, зам.-председател на Асоциация на студентите медици в България.

Преди няколко дни здравният министър представи промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, сред които и предложение принципът за уседналост за младите лекари да отпадне. До момента всички завършващи медицина в България задължително трябва да остават на работа в страната за срок от три години.

"В наредбата освен уседналостта кандидатстването ще бъде различно. То ще случва два пъти годишно, докато в момента местата се обявяват един път годишно. Специализантите ще могат да започват работа през март и октомври. Предложени са крайни срокове, което е допълнение към наредбата", поясни Делчева.

От думите ѝ стана ясно, че изискването специализантите да работят болницата, в която са се обучавали, също ще бъде премахнато.

Теодора Делчева е на мнение, че предложените от здравния министър промени са положителни.

"Ако се приемат промените, ще има по-ясно дефинирани срокове, което е от полза за всички студенти. Престои да тестваме как би повлиял моделът на териториалното разпределение, т. е. това младите лекари да имат възможност да кандидатстват по области", информира зам.-председателят на Асоциация на студентите медици в България.

Делчева смята, че задържането на младите специалисти в областта на здравеопазването в България преминава през създаването на градивни промени.

"На първо място трябва да се осигурят достатъчно работни места. На второ място - възнаграждението е проблем в целия здравен сектор. Привлекателно за младите хора е предлагането на възможности за развитие, като допълнителни курсове, например", коментира зам.-председателят на Асоциация на студентите медици в България.

Какво предвиждат промени в новата наредба за здравеопазване? Ще има ли време служебното правителство да ги приложи? Ще доведат ли те до по-качествено медицинско образование? Кои са критериите, прилагането на които, ще доведат да оставане на лекарите в България? Какви инвестиции трябва да се направят в здравеопазването?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
fallback