IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработват план за осигуряване на медици в общини с недостиг

Освен трудови договори и финансови стимули се предвижда за медиците да бъдат осигурявани и общински жилища

13:12 | 20.12.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването и Националното сдружение на общините разработват план за осигуряване на медици в общини, където има недостиг на такива кадри. Освен трудови договори и финансови стимули се предвижда за медиците да бъдат осигурявани и общински жилища.

Това каза здравният министър Костадин Ангелов, който заедно с премиера Бойко Борисов направиха проверка в Пазарджик, където ще бъде ремонтирано общежитие за медицински сестри. 

1 млн лева са осигурени за ремонт на бившия учителски институт в Пазарджик, в който след реновирането от догодина ще започне изнесено обучение на професионалисти по здравни грижи, а в общежитието към сградата ще могат да бъдат настанени за живеене около 100 медицински сестри, стана ясно по време на посещението им в града.

„В момента събираме наличието на общински жилища във всяка една община, които могат да бъдат предоставени на лекари. Директорите на лечебни заведения поемат ангажимент да назначат тези хора в лечебните заведения и ние ще субсидираме общините с допълнителни средства като общината ще дава допълнителен стълб към заплатата им и държавата отделно допълнително ще дава и ще получат тройни заплати на лекарите и сестрите, които отидат да работят там и по този начин гарантираме здравеопазването във всяка една точка на страната“, каза министър Ангелов.

Премиерът каза, че правителството отпуска финансиране не само на големите лечебни заведения, а на нуждаещите се болници в страната, независимо къде се намират.  Осигуряват се и 1 милион лева за ангиограф в болницата в Пазарджик за всички пациенти, при които се налагат  спешни кардиологични интервенции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Вместо да спорите,кажете нещо за тройните заплати.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
потапяй се !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Твоята празна от към сиво вещество комунистическа глава никой не може да я излекува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
най редно е, в държава като нашата, този план да бъде измислен от Прокуратурата ... другите някак ми се виждат неадекватни. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
тия " медици " ще лекуват хората , или ще изпълняват разпорежданията на министерството на "здравеопазването" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още