fallback

Кирил Петков: Имам потвърждение от Канада, че не съм техен гражданин

България е моята родина и ще продължа да защитавам интересите на всички честни граждани, коментира служебният министър

13:13 | 23.08.21 г. 6

Миналия петък (20 август) получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в изявление до медиите. Той представи и копие от своето искане за отказ от канадско гражданство, депозирано на 21 април 2021 г. пред посолството на страната в Румъния.

"С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани", посочва още служебният министър.

Темата за гражданството на Кирил Петков беше повдигната от депутати от "Има такъв народ", а от ГЕРБ-СДС поискаха Конституционният съд да се произнесе дали има нарушение с назначаването му на поста служебен министър.

Според изискванията на Конституцията хора с двойно гражданство не могат да бъдат депутати или назначавани за министри в страната. Конституционният съд вече се произнесе веднъж по този казус, прекратявайки предсрочно мандата на Жорж Ганчев, който имаше и американско гражданство.

Кирил Петков обясни, че е подал нотариално заверено заявление за отказ от канадското си гражданство, преди да бъде назначен за министър в служебния кабинет. Според тълкувания на юристи обаче този едностранен отказ не е достатъчно основание да се приеме, че Петков вече не е гражданин на Канада и е нужен и акт на канадските власти.

Съдът вече образува дело по искането на 55 депутати от ГЕРБ-СДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
fallback