fallback

Бойко Борисов: Президентската длъжност не е партийна

Не се плашим от битката за президентския пост, Румен Радев цели разединение на нацията, смята лидерът на ГЕРБ

19:03 | 01.10.21 г. 2

Президентската длъжност не е партийна, тя обединява нацията, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Така той обясни подкрепата, която партията ще окаже за ректора на СУ "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков.

Той потвърди, че в партията са обсъждали няколко партийни кандидатури - на Томислав Дончев, Димитър Николов, за президентските избори, но в крайна сметка са избрали да подкрепят Герджиков, който е способен да обедини нацията.

Борисов описа ректорът на СУ като "умен, ерудиран, способен" и посочи, че няма сравнение със сегашния президент Румен Радев. Преди дни бившият премиер е разговарял лично с Герджиков, а контактът е бил бившият министър на образованието Красимир Вълчев.

В инициативния комитет има хора от ГЕРБ и вероятно той ще бъде припознат от симпатизантите на партията, смята Бойко Борисов. Той отхвърли спекулации, че вицепрезидентът ще бъде партийна фигура. Вълчев е получил покана за участие в инициативния комитет.

На нас ни трябва мир, образование, смирение, коментира още бившият премиер. Ако на изборите ГЕРБ го беше издигнала за кандидат за президент, е щяло да се задълбочи разделението на нацията. "Това ли е целта на президентските избори", попита той.

Според него целта на Радев с призивите Бойко Борисов да се кандидатира за президент цели "двама генерали да се бият и разделят народа, а през това време да фалира държавата".

Той отхвърли обвиненията, че ГЕРБ са се изплашили от битката за президентския пост, посочвайки че нито една голяма партия реално няма свой партиен кандидат в тези избори. БСП и "Има такъв народ" (ИТН) подкрепят Румен Радев, а "Демократична България" още не са съобщили своето решение за този вот.

"Интересуват ме парламентарните избори - социологията засега е добра, хората и структурите ни са добри и се надявам да сме първа политическа сила", каза още Борисов.

Бившият премиер коментира, че по време на управлението на служебното правителство е налице сериозен ръст на инфлацията, отлив на инвестициите с почти 64% и прогнозира трудни месеци за следващите управляващи.

Анастас Герджиков ще излезе в отпуск по време на предизборната кампания, допълни още Вълчев. След изборите той ще прецени какво да бъде академичното му бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
fallback