IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мира Кожухарова: В България вече 30% от населението е ваксинирано

Зеленият сертификат е грижа за личното здраве и за здравето на околните, заяви епидемиологът

10:30 | 12.12.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В България вече 30% от населението е ваксинирано. Можем да смятаме, че четвъртата вълна на COVID-19 затихва. Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Тя посочи, че смъртността спада, но остава на високи нива заради недоброто здравословно състояние на българите и проблемите в системата на здравеопазването. Случаите, които завършват фатално, са при неваксинирани и то в рисковите групи, посочи специалистът.

Тя подчерта, че зеленият сертификат е грижа за личното здраве и за здравето на околните. 

"Сертификатът имаше два положителни ефекта. Хората започнаха да се тестват много, което даваше възможност да се откриват рано случаите. Освен това започнаха да се ваксинират много повече хора. Вече ваксинираните са 30% от населението. Зеленият сертификат ни осигурява максимална възможност за безопасност", коментира тя.

По думите й в страната все още няма официално регистриран случай на омикрон.

"Възможно е този вариант да предизвиква по-лека клинична картина. Притеснява ме това, че толкова бързо нараства.

Когато има голям брой заразени хора, винаги има и по-тежки случаи. Затова нека повече хора да се ваксинират", препоръча тя.

По думите ѝ в парламента епидемиологичният риск не е малък: "Там не се оцени, че зеленият сертификат е мярка за безопасност. Редно е една противоепидемична мярка, която се отнася към един конкретен причинител, да се отнася еднакво за всички хора". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
: ))) .... прекалява с дилдото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Mechkata
преди 2 години
Вземи си сертификатчето и *** на театър, галерия, кино, коледен базар..нещо се разведри, че от ковид статистики мозъкът ти се е изпържил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
хе ... ама аз за разлика от болшинството съфорумци си направих трудът и го намерих и абзацът къде е ... и не се прави на улаффф , много добре знаеш какво не си добавил конкретно , предходното изречение , не ми обяснявай какво има из цялата страница ... :))) ... те пишат за инвалидизация като възможност , но НЯМА НИТО ЕДИН СЛУЧАЙ след 198млн дози поставени в япония ... :))) ... докато при 1,7млн заразени имат 28х смъртни случая . фащаш ли разликата антиваксърски смотьo ... ?! ... освен това си направих и трудът да прегледам едно тяхно изследване за странични ефекти ... имат в тяхната популация 7 на 100х алергична реакция , сърбеж и подуване на мястото на инжектиране и 1,2 на 1млн тежка алергична реакция , например подуване на лигавицата (клепачи , устни , език) , която е овладяна на място с адреналин ... имат даже подробна разбивка на 2 милиона дози проследени в 30 дневен период след ваксинация , статистика на всички медицински състояния ... никаква разлика с контролните групи ... а защо 30 дневен период знаеш ли антиваксърско паве ... ?! ... защото след 15ят ден нямаш в тялото нищо от ваксината вече ... но са си направили трудът за 30 дни ... никаква статистическа разлика , единствено се появява статистическа разлика от 2% за сърдечните аритмии , факт който не води до нищо съществено , защото след 15-20 ден тази статистическа разлика изчезва ... факт известен на цял свят м/у другото ... са фащаш ли разликата антиваксърско паве колко сте гнъсави целото антиваксърско мухлясало племе ... ?! ... молете се такъв като мен да не докопа власт , боят с пръчки и глобите ще ви се видят спасение ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Не стреляйте по зелката, тя толкова си може. Да върти само латерната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Biso
преди 2 години
Целия текст е както следвапо глави: Безплатно за всеки, който има право; Кол Център (безплатно); Информация на други езици; Сертификати за ваксинация от чужбина; Ваксини - Въпроси и Отговори (версия на японски език); Как да се ваксинирате (как да получите ваучер за ваксинация; намерете център за ваксинация; направете резервация за първа доза; посетете ваксинационния център който сте избрали; направете резервация за втора доза; видео инструкция на японски език; как да намерите местния ваксинационен център; За васкините достъпни в Япония; и последните две точки които съм превел за рисковете и за системата за компенсиране при заболяване след ваксината или инвалидизация след ваксината. Сега довлен ли си? И кое беше толкова важно дето съм пропуснал да преведа? Не е въпроса колко процента са ваксинирани в Япония. Въпроса е за честното отношение и за предупрежденеито, че може да има тежки здравословни проблеми и дори инвалидизация. И никого не принуждават за нищо. Но ние сме по светци и от Папата, ще бием с пръчки, ще удряме с павета по главата, ще глобяваме, ще затваряме в лагери и т.н.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
Sandy
преди 2 години
Това не е така ! Реално ваксинираните са не повече от 20%. Поне 80% само от лекарите, сестрите, дори чистачки и обслужващ персонал са получили документ за ваксинация, но ваксината е била изсипана в мивката. Много други българи използваха познати, роднини, приятели или си платиха под масата, за да не бъдат ваксинирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=98gwHhnxLXQ.............Israel rising!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Зеленият сертификат е грижа за личното здраве и за здравето на околните, заяви епидемиологът " - брадата лъжа ! неваксинираните щат не щат тичат да се тестват , а зеления сертификат цяла година мое да си трае кат пръдня у *** , нищо че е болен ... да ви е б а системата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ти си е б б и м а *** та тролска ... и кожухарова също !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
куха лейка ... що не превеждаш целият текст бре шмекер некадърен ... ?! ... и след това дето си нащракал частично , остава да добавиш че джапанките са на 80% ваксинирани ... 100% са ваксинирани всички здравни работници , всички над 65г , университетите - студенти , преподаватели , служители , и наред в корпоратините служби ... и продължават да ваксинират със скорост от около 95000 ваксини дневно ... дева прозззтите антиваксърски павета ... немате оправия ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още