IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът разполага с всички инструменти за борба с COVID, но не ги използва

Предлагането на ваксини трябва да се увеличи и стабилизира, а богатите страни да финансират изследвания и помощ на място за по-бедните държави

17:02 | 11.12.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Пандемията от COVID-19 няма да продължи вечно. Вероятно тя ще затихне, навлизайки в третата си година и създавайки нови варианти, които ще отслабват пред лицето на ваксините, мерките за ограничаване и човешкото поведение. Но дори и вирусът никога да не бъде унищожен, имунитетът ще се подобри и светът в крайна сметка ще може да живее с COVID-19.

За това експертите като цяло са единодушни: "Голямо мнозинство от специалисти по инфекциозни болести смятат, че SARS-CoV-2 е тук, за да остане", казва Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия в Обединеното кралство, пред CNN. "Внуците на нашите внуци все още ще хващат вируса, но COVID болестта ще стане част от нашата история, тъй като инфекцията започва да се превръща в още една причина за обикновената настинка", пише Dnes.bg.

Има обаче един много по-уместен въпрос, отговорът на който е разочароващо неуловим: колко време ще отнеме да стигнем до там? Този отговор не зависи от късмета - той е, поне до голяма степен, в нашите ръце. Пандемиите изчезват от полезрението в резултат на човешки усилия като разработване на ваксини, проследяване на контакти, геномен анализ, мерки за ограничаване и международно сътрудничество. Накратко, светът има инструментариум, който да сложи край на пандемията възможно най-бързо.

Проблемът? Дори след 20 месеца тези инструменти не се използват най-оптимално. "Това е основният проблем: никога не е имало план и все още няма план на глобално ниво", казва Андреа Тейлър, помощник-директор на програмите в Дюк Глобалния здравен институт. "Не сме добри в справянето с глобалните кризи – всъщност нямаме инфраструктура, лидерство или отчетност", добавя тя.

Някои страни са се справили по-добре в борбата с COVID от други. За да ускорят обаче края на играта, безброй експерти - включително Тейлър - призовават за нов, глобален подход, особено когато става въпрос за ваксини, лечения и споделяне на информация. Подобно усилие е най-добрият начин за бързо прекратяване на пандемията, казват те – и освен ако не се случи, хората във всяко кътче на света все още могат да живеят под  сянката на коронавируса до 2022 г. и дори и след това.

"Знаехме предварително какво ще се случи, ако приемем този националистически подход, но въпреки това го направихме", казва Тейлър. "И сега живеем с последствията от това", допълва той.

Ваксината - ключов инструмент

Ако светът има арсенал, който да му помогне да сложи край на пандемията, най-важното оръжие е очевидно. "Първият инструмент, с който разполагаме, е ваксината", казва Роберто Буриони, професор по микробиология и вирусология в университета Сан Рафаеле в Милано, високопоставен коментатор на пандемичната реакция на Италия.

Разработването на няколко ваксини, всички много ефективни за спиране на тежки заболявания и полезни също за спиране на предаването, беше светкавично бързо. Предишният рекорд за пускане на пазара на нова ваксина беше четири години, но пандемията от COVID-19 разби всички очаквания и нулира златния стандарт в тази област.

"Тъй като повече хора се заразяват, ваксинират и реинфектират, тежестта на заболяването постепенно ще намалява поради натрупването на имунитет – това е теорията", обяснява Хънтър.

Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Май някой плаче за "пълен член"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
analog
преди 2 години
Дух не е забранена дума. В кобинация с неплълен член става забранена дума. Не е трудно да се разбере, нали? Винаги я употребявай с пълен член и нямаш проблеми. В пълния член е разковничето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
irish
преди 2 години
Хайде престанете с тия глупости, омръзва вече. Нали раздадохте кинтите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Уффф, и д.у.х. било забранена дума.Има ли някъде списък със забранените думи, та да не ги уча по трудния начин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Имунната система много силно се влияе от психическото състояние на индивида. Ако от сутрин до вечер го облъчват с внушения за настъпващ апокалипсис и докарат човека до страхова психоза, имунната му система отслабва многократно. И обратно. През войните явно се е виждало как раните на войниците на побеждаващата армия са зараствали в пъти по-бързо, заради подемът на духа от победния ход на войната. Но нас ни зачесаха още от първия ден, че "ще има купища трупове". Т.е. сметнаха ни за вражески елементи, които трябва да бъдат подплашени до подивяване. И това не спря до ден днешен. Справка - кой да е ежедневник, талавизия или сайт. И труповете бавно и полека започнаха да се увеличават, както ни обещаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
ами много зависи от това , в какво вярваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Както се вижда от резултата въпросът е доста спорен. Аз затова попитах кои инструменти за борба имат смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
е и спасяваме ли живота , бодейки се нон стоп с тия течности ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Аз имам роднини, които живееха правилно и умряха заради усложнения от Ковид. Един от тях е баща ми. Има някакъв % хора, при които разболяването с Ковид носи много голям риск от смърт. Нали уж за да спасим техният живот е цялата тази олелия и превземки на политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
собствената ти имунна система ... живей правилно , и няма да те фане ковида .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още