IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът разполага с всички инструменти за борба с COVID, но не ги използва

Предлагането на ваксини трябва да се увеличи и стабилизира, а богатите страни да финансират изследвания и помощ на място за по-бедните държави

17:02 | 11.12.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Не е достатъчно обаче просто да имате ваксина - тя трябва да бъде приложена на възможно най-много хора, колкото пъти е необходимо. Дори в развитите страни, където наличието на ваксини не е проблем, постепенно намаляващият имунитет, преносимостта на новите варианти и скептицизмът на голяма част от общността към ваксините ясно показаха, че са необходими изключително високи нива на покритие, за да се предотвратят вълни от инфекции.

"Това, което трябва да постигнем, е широко разпространена имунизация", казва Буриони. "Един възможен сценарий е, че ако успеем да ваксинираме огромно мнозинство от хората, този вирус ще циркулира, но няма да причини много щети."

Освен продължаващите си усилия да насърчат неваксинираните хора да получат първа доза, по-богатите страни вече имат две основни планки в стратегиите си за имунизация: осигуряване на ваксини за децата в училищна възраст и прилагане на бустерни дози – колкото се окаже, че са необходими за да се поддържа висока защита. "Ваксинирането на децата може да има огромно влияние върху бъдещето", на мнение е Буриони.

Ваксинациите в училищна възраст се увеличават в голяма част от света, а в САЩ наскоро Агенцията по храните и лекарствата одобри ваксината на Pfizer за деца на възраст от 5 до 11 години. 

Обединеното кралство обяви сделка в четвъртък за закупуване на 114 милиона допълнителни дози от Pfizer за своите 67 милиона граждани през 2022 и 2023 г. Това е ход, който се очаква да направят много развити нации, докато се подготвят за бъдеще, в което се прилагат ваксини ежегодно.

"Не знам колко бустери ще ни трябват, но това е проблем от логистичен и икономически характер", добавя Буриони.

Така е поне в развитите региони на света. Има достатъчно доказателства, че COVID-19 ще остане заплаха навсякъде, докато не бъде под контрол навсякъде - и експертите предупреждават, че са необходими драматични действия за постигане на тази цел.

"Празник или глад"

Появата на варианта "Омикрон" в Африка на юг от Сахара, където нивата на ваксиниране са ниски, подчертава още веднъж важността на стратегията за ваксиниране на по-бедните нации. Проблемът? Няма никаква стратегия, предупреждават някои експерти. "Никога не е имало план и все още няма план на глобално ниво", казва Тейлър. "Огромни части от света имат неприемливо ниско покритие с ваксини", допълва той.

Според Световната здравна организация (СЗО) по-малко от 8% от хората в страните с ниски доходи са получили поне една доза от ваксината срещу коронавирус. Междувременно 63,9% от хората в страните с високи доходи са получили поне една инжекция, според СЗО. Както в Европейския съюз, така и в САЩ, около 70% от хората са получили поне една доза от ваксината, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC).

Потенциалните последици от това несъответствие са очевидни: всички нови, глобално проблематични варианти на вируса са открити за първи път на места, които са преживели големи, неконтролирани огнища и където покритието на ваксините е било ниско - "Алфа" в Обединеното кралство миналия декември, "Делта" в Индия през февруари, и "Омикрон" в Африка на юг от Сахара.

"Неравнопоставеността при ваксините... ще удължи пандемията", предупреждава Майкъл Хед, старши научен сътрудник по глобално здравеопазване в университета в Саутхемптън. "Най-добрият начин да бъдеш егоист е да бъдеш безкористен, казва Буриони. "Трябва да предоставите ваксини на целия свят", казва той.

Решенията са по-малко ясни - но не са извън обсега. Първо, предлагането на ваксини трябва да се увеличи и стабилизира. Програмата на СЗО за споделяне на ваксини COVAX прогнозира през септември, че 25% по-малко дози ще бъдат предоставени на развиващия се свят, отколкото се очакваше преди.

Хед, който публикува проучване за доставките на ваксини в Гана през последната година, добави, че когато ваксините пристигат през COVAX, те често са били близо до края на срока си на годност и не са били придружени от необходимите фризери или оборудване за транспортирането им през целия период на годност. Той призова за създаване на нови центрове за производство на ваксини в Африка, за да се установи по-надежден поток от ваксини. СЗО обвини недостига в един завод на Johnson & Johnson за пропуснатата цел на COVAX през септември, а изоставането в индийски завод, разработващ препарата AstraZeneca, причини проблеми с доставките в Обединеното кралство и ЕС през първите месеци на 2020 г., което показва драматичния ефект, който просто едно съоръжение може да има за глобално разпространение.

"Доставката трябва да бъде съчетана с финансова подкрепа, за да се гарантира, че тези дози могат да влязат в употреба", добавя Тейлър.

Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Май някой плаче за "пълен член"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
analog
преди 2 години
Дух не е забранена дума. В кобинация с неплълен член става забранена дума. Не е трудно да се разбере, нали? Винаги я употребявай с пълен член и нямаш проблеми. В пълния член е разковничето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
irish
преди 2 години
Хайде престанете с тия глупости, омръзва вече. Нали раздадохте кинтите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Уффф, и д.у.х. било забранена дума.Има ли някъде списък със забранените думи, та да не ги уча по трудния начин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Имунната система много силно се влияе от психическото състояние на индивида. Ако от сутрин до вечер го облъчват с внушения за настъпващ апокалипсис и докарат човека до страхова психоза, имунната му система отслабва многократно. И обратно. През войните явно се е виждало как раните на войниците на побеждаващата армия са зараствали в пъти по-бързо, заради подемът на духа от победния ход на войната. Но нас ни зачесаха още от първия ден, че "ще има купища трупове". Т.е. сметнаха ни за вражески елементи, които трябва да бъдат подплашени до подивяване. И това не спря до ден днешен. Справка - кой да е ежедневник, талавизия или сайт. И труповете бавно и полека започнаха да се увеличават, както ни обещаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
ами много зависи от това , в какво вярваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Както се вижда от резултата въпросът е доста спорен. Аз затова попитах кои инструменти за борба имат смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
е и спасяваме ли живота , бодейки се нон стоп с тия течности ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Аз имам роднини, които живееха правилно и умряха заради усложнения от Ковид. Един от тях е баща ми. Има някакъв % хора, при които разболяването с Ковид носи много голям риск от смърт. Нали уж за да спасим техният живот е цялата тази олелия и превземки на политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
собствената ти имунна система ... живей правилно , и няма да те фане ковида .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още