IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът разполага с всички инструменти за борба с COVID, но не ги използва

Предлагането на ваксини трябва да се увеличи и стабилизира, а богатите страни да финансират изследвания и помощ на място за по-бедните държави

17:02 | 11.12.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

По-богатите страни също трябва да финансират изследвания и помощ на място за нации, където ваксините не се разпространяват бързо, на мнение са Хед и Тейлър. "Има истинска липса на ясни данни за това какво се случва на ниво държава в Африка на юг от Сахара. Имаме нужда от повече яснота по въпроса, за да можем да разберем обхвата на проблема", казва Тейлър.

Това е проблем, с който се опитва да се справи Платформата за глобална отчетност COVID на Дюк, която Тейлър помага да се изпълнява. Инициативата предоставя анализ на тенденциите и пречките в по-бедните нации, където внедряването на ваксини се забавя.

Развитите нации също така трябва да дават пример. Хед казва, че участниците в неговото проучване в Гана "виждат как западният свят се е справил с ваксината AstraZeneca", която е основният препарат, предоставян от COVAX, но който претърпя няколко фалстарта по време на пускането си в Европа. Това включваше редица страни, които преустановиха имунизацията с AstraZeneca през март поради опасения за кръвни съсиреци. По-късно европейският регулатор на лекарствата го обяви за безопасен за употреба, но доверието беше подкопано.

Преди всичко експертите призовават за лидерство. "Тази криза е подобна на изменението на климата – имаме лидери, които са лидери на нации, но всъщност нямаме глобални лидери. Ние нямаме глобална отчетност", казва Тейлър.

Борба със следващата пандемия

Националните мерки все още са от жизненоважно значение, тъй като пандемията се приближава към нейната  начална фаза, казват експертите. Вълните ще продължат да удрят различни нации по различно време и "страните ще трябва да работят в рамките на собствения си опит и възможности", казва Хед.

Това може да означава, че част от мерките за ограничаване на разпространението на COVID ще продължат да се прилагат. "Като индивиди, ние трябва да продължим да се защитаваме и да защитаваме хората около нас чрез носене на маски за лице, социално дистанциране и ваксинация", казва Ана Гарсия, професор по превантивна медицина и обществено здраве в Университета на Валенсия в Испания, страна, която е постигнала висок процент на ваксиниране, но запази правилата за носене на маска.

Всичко това трябва да бъде съчетано с международна перспектива, за да се ускори краят на пандемията. "Ние говорим за глобализация от дълго време в търговията, финансите, туризма", казва Гарсия. "Тази пандемия - подобно на тази с изменението на климата - изглежда като тест. Тя сериозно изисква от нас да действаме като в глобален свят", допълва Гарсия.

Това мнение е подкрепено от световните лидери, но според експертите действия не са последвали. Съвсем наскоро наложените забрани за пътуване на Южна Африка и други близки държави, след като властите успешно откриха появата на варианта на "Омикрон", разделиха учените.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса се оплака, че забраните са "неоправдани". Те бяха осъдени както от ООН, така и от СЗО. "Дълбоко ме тревожи, че тези страни сега са наказани от други за това, че са направили правилното нещо", добави в сряда генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Експертите призовават страните да се обединят срещу COVID, а не да се разделят. Този призив беше приет от СЗО тази седмица, когато призова за глобален договор, за да се избегнат същите грешки, когато удари следващата пандемия.

"Омикрон" демонстрира защо светът се нуждае от ново споразумение относно пандемиите: настоящата ни система демотивира държавите да предупреждават другите за заплахи, които неизбежно ще кацнат на техните брегове", казва Тедрос. "В основата си пандемията е криза на солидарността и споделянето", допълва той.

Глобалният подход може и да е трудна цел. Няколко учени направиха паралели с усилията за борба с изменението на климата - усилие, което дори в този критичен час се забавя от конкуриращи се национални интереси. Това е предложение, което мнозина отчаяно искат да се реализира. "Някакъв вид обвързващо правно споразумение, което страните подписват, може да ни даде нещо като координиран глобален план, което ни липсва сега", каза Тейлър. "Никога няма да направим успешен случай на алтруизма", признава Тейлър. Но с нова епидемия навсякъде по света, заплашваща всяка страна, "можете да направите националистически аргумент за необходимостта да се правят нещата по координиран, глобален начин", допълва Тейлър.

Още новини четете на сайта Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Май някой плаче за "пълен член"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
analog
преди 2 години
Дух не е забранена дума. В кобинация с неплълен член става забранена дума. Не е трудно да се разбере, нали? Винаги я употребявай с пълен член и нямаш проблеми. В пълния член е разковничето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
irish
преди 2 години
Хайде престанете с тия глупости, омръзва вече. Нали раздадохте кинтите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Уффф, и д.у.х. било забранена дума.Има ли някъде списък със забранените думи, та да не ги уча по трудния начин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Имунната система много силно се влияе от психическото състояние на индивида. Ако от сутрин до вечер го облъчват с внушения за настъпващ апокалипсис и докарат човека до страхова психоза, имунната му система отслабва многократно. И обратно. През войните явно се е виждало как раните на войниците на побеждаващата армия са зараствали в пъти по-бързо, заради подемът на духа от победния ход на войната. Но нас ни зачесаха още от първия ден, че "ще има купища трупове". Т.е. сметнаха ни за вражески елементи, които трябва да бъдат подплашени до подивяване. И това не спря до ден днешен. Справка - кой да е ежедневник, талавизия или сайт. И труповете бавно и полека започнаха да се увеличават, както ни обещаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
ами много зависи от това , в какво вярваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Както се вижда от резултата въпросът е доста спорен. Аз затова попитах кои инструменти за борба имат смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
е и спасяваме ли живота , бодейки се нон стоп с тия течности ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Аз имам роднини, които живееха правилно и умряха заради усложнения от Ковид. Един от тях е баща ми. Има някакъв % хора, при които разболяването с Ковид носи много голям риск от смърт. Нали уж за да спасим техният живот е цялата тази олелия и превземки на политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
собствената ти имунна система ... живей правилно , и няма да те фане ковида .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още