IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът разполага с всички инструменти за борба с COVID, но не ги използва

Предлагането на ваксини трябва да се увеличи и стабилизира, а богатите страни да финансират изследвания и помощ на място за по-бедните държави

17:02 | 11.12.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Пандемията от COVID-19 няма да продължи вечно. Вероятно тя ще затихне, навлизайки в третата си година и създавайки нови варианти, които ще отслабват пред лицето на ваксините, мерките за ограничаване и човешкото поведение. Но дори и вирусът никога да не бъде унищожен, имунитетът ще се подобри и светът в крайна сметка ще може да живее с COVID-19.

За това експертите като цяло са единодушни: "Голямо мнозинство от специалисти по инфекциозни болести смятат, че SARS-CoV-2 е тук, за да остане", казва Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия в Обединеното кралство, пред CNN. "Внуците на нашите внуци все още ще хващат вируса, но COVID болестта ще стане част от нашата история, тъй като инфекцията започва да се превръща в още една причина за обикновената настинка", пише Dnes.bg.

Има обаче един много по-уместен въпрос, отговорът на който е разочароващо неуловим: колко време ще отнеме да стигнем до там? Този отговор не зависи от късмета - той е, поне до голяма степен, в нашите ръце. Пандемиите изчезват от полезрението в резултат на човешки усилия като разработване на ваксини, проследяване на контакти, геномен анализ, мерки за ограничаване и международно сътрудничество. Накратко, светът има инструментариум, който да сложи край на пандемията възможно най-бързо.

Проблемът? Дори след 20 месеца тези инструменти не се използват най-оптимално. "Това е основният проблем: никога не е имало план и все още няма план на глобално ниво", казва Андреа Тейлър, помощник-директор на програмите в Дюк Глобалния здравен институт. "Не сме добри в справянето с глобалните кризи – всъщност нямаме инфраструктура, лидерство или отчетност", добавя тя.

Някои страни са се справили по-добре в борбата с COVID от други. За да ускорят обаче края на играта, безброй експерти - включително Тейлър - призовават за нов, глобален подход, особено когато става въпрос за ваксини, лечения и споделяне на информация. Подобно усилие е най-добрият начин за бързо прекратяване на пандемията, казват те – и освен ако не се случи, хората във всяко кътче на света все още могат да живеят под  сянката на коронавируса до 2022 г. и дори и след това.

"Знаехме предварително какво ще се случи, ако приемем този националистически подход, но въпреки това го направихме", казва Тейлър. "И сега живеем с последствията от това", допълва той.

Ваксината - ключов инструмент

Ако светът има арсенал, който да му помогне да сложи край на пандемията, най-важното оръжие е очевидно. "Първият инструмент, с който разполагаме, е ваксината", казва Роберто Буриони, професор по микробиология и вирусология в университета Сан Рафаеле в Милано, високопоставен коментатор на пандемичната реакция на Италия.

Разработването на няколко ваксини, всички много ефективни за спиране на тежки заболявания и полезни също за спиране на предаването, беше светкавично бързо. Предишният рекорд за пускане на пазара на нова ваксина беше четири години, но пандемията от COVID-19 разби всички очаквания и нулира златния стандарт в тази област.

"Тъй като повече хора се заразяват, ваксинират и реинфектират, тежестта на заболяването постепенно ще намалява поради натрупването на имунитет – това е теорията", обяснява Хънтър.

Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
А кои инструменти изобщо имат смисъл при борбата с Covid?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Тази криза е подобна на изменението на климата. Създадена демек на празно място. Щото с климата нещата взеха да стават очевАдни - зимите започнаха да настъпват все по-рано и да стават все по-студени и снежни. С короната нещата са подобни. Някой спомня ли ис вече за "свинския грип"? Ако бяха постъпили по същия начин, щяхме да сме забравили за него. Но и 30 трилиона нямаше как да бъдат отписани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Поредният шит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още