fallback

Кирил Петков: Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март

Няма да правим сделка за оставката на главния прокурор, заяви премиерът

19:22 | 19.12.21 г. 4

Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви. Това заяви премиерът Кирил Петков в предаването "120 минути" по bTV.

„Действаме конструктивно. Не ни хареса изненадата, че когато се заклехме, вечерта имахме новини, че ще се вдигнат цените на тока и парното. Оттук нататък трябва да действаме оперативно, важното е какво ще направим“, заяви Петков.

„Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители. Това е най-лесно. Философията ни е друга", заяви Петков. Трябват ни поне 20-30 дни, за да проверим всичко за доставките на газ и цените", уточни той.

Дотации за бизнеса заради тока

Темата за скъпите ток и газ е обсъдена през почивните дни с енергийния министър и още този понеделник или до края на седмицата ще бъде обявен механизъм за компенсиране на бизнеса, информира Кирил Петков.

Петков обеща подпомагане на бизнеса за цената на тока, но в определени рамки. Очаква се помощта да бъде процент от цената на електричеството.

„Целта е да субсидираме фирмите, които имат нужда. Все пак имаме определен бюджет. Няма да дотираме фирми, които са си договорили ниска цена на енергията", каза Петков и допълни, че ще бъде въведен "под и таван" и фирмите, които попадат между тях, че ще получат помощ.

„Ако успеем да направим един по-успешен микс, в който те да продават на по-адекватни цени към Топлофикация, дупката може да е по-различна, добави Петков. Трябва да гледаме внимателно договорите, в момента купуваме едва 30% от договорения газ, кийто сме могли да купим“, посочи още Кирил Петков.

„Искаме да проверим какво става с азерския газ, откъде идва пикът при цените на тока", коментира Петков. В кабинета обсъждат как да купят целия азерски газ, който е договорен, който в момента е с 60% по-евтин от синьото гориво, което купуваме от "Газпром" в момента. "Така дупката, която ще трябва да менажираме ще е различна", каза Петков.

"Газпром" едва ли ще се съгласи да предоговаря цената на газа, тъй като договорът им България изтича следващата година, коментира Петков.

Промени в КЕВР

Парламентът трябва да направи промени в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, в която има членове с изтекъл мандат, коментира още Петков.

„КЕВР е независим като орган, има много правомощия, които в момента не изпълнява. Може да направи пълни инспекции на всички по веригата, за да види дали всичко е обновено и разходите им са същите. КЕВР трябва да има истински регулиращи правомощия, а не просто да е печат върху новата цена на тока, която му поискат. Надявам се да се сложат 40 одитора и те да си вършат работата", допълни премиерът.

Няма да правим сделка за оставката на главния прокурор Иван Гешев, каза още премиерът и допълни, че се надява той сам да си подаде оставката. "Надявам се, че ще си тръгне сам. Бих го поздравил, ако го направи. Ще спести много време, но решението е негово", заяви премиерът. Премиерът отбеляза, че главният прокурор няма имунитет и може да бъде подведен под наказателна отговорност, "ако е направил корупционно нарушение".

Предвиждат се промени в антикорупционната комисия, както и във Висшия съдебен съвет и инспектората.

Планът за възстановяване

Няма да се наложи да се пренаписва Плана за възстановяване, а само да се нанесат промени в няколко глави. По време на обсъждането на Плана в Брюксел страната ни е била похвалена за мерките, които ще бъдат предприети в областта на върховенството на закона и правосъдната система, каза Петков.

"Искаме много силна антикорупционна агенция, която да се случи в следващите няколко седмици. Когато дадем други правомощия на КПКОНПИ и друга възможност за разследване и те могат да обжалват, ако прокуратурата не повдигне обвинение", обясни премиерът. Това не прави КПКОНПИ конкуренция на прокуратурата, но ако прокурор е избрал да не повдига обвинение по събрани от Комисията доказателства, тя ще може да обжалва", каза Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
fallback