IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: Мораториумът върху цените на тока беше правилната стъпка

Премиерът заяви, че не се чувства длъжен и отговорен пред президента, а само пред избирателите

21:42 | 17.12.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мораториумът върху цените на тока беше правилната стъпка. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, а крайният потребител да плаща обяда. Поскъпването на електричеството за крайния потребител е крайна мярка.

Това коментира премиерът Кирил Петков в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ.

Мораториумът беше гласуван в Народното събрание в сряда по предложение на ГЕРБ. Той обаче беше променен още на следващия ден, като се заложи срок на действие до края на март и замразяването на цените остава на нивото им от 16 декември, а не от 1 януари 2021 г., както първоначално беше заложено.

В същия ден, в който правителството беше гласувано, имаше голям скок на цените на тока, поне да бяха изчакали, коментира той, като намекна за саботаж срещу кабинета. По думите му мораториумът е дал глътка въздух. Той подчерта, че „всички, които са използвали системата за кражба, и се надяват, че малкият потребител ще плати обяда – това време свърши“.

Защо, след като имаме договор за по-евтин азерски газ, не го използваме, попита Петков. По думите му разликата достига близо 50%. „Трябва да видим как тази по-ниска цена ще рефлектира на цената на парното. Вместо да говорим за всички възможни опции, ние веднага качваме цената на парното с 30% - не е това начинът“, посочи той и допълни, че „тези системи са сложни и не могат да се обхванат за няколко дни“.

Като намек, че с мораториума ГЕРБ се опита да заложи капан на новия кабинет, Кирил Петков коментира, че „в нашата коалиция има опитни и неопитни хора, но всичките са с правилната мотивация да са там. Може още една-две седмици да минават такива игрички. Оттук нататък, с тази правилна мотивация, вярвам, че коалицията ще взима правилните решения“.

Петков призна, че „имаме ужасно много проблеми“, но изтъкна приемствеността от служебния към новия кабинет с приятелски подход. „Например предишният премиер сега е част от новия кабинет. Това даде възможност да мога да питам“, каза той и подчерта, че не е имало приемственост, като е бил министър.

Във връзка с наводненията и щетите той посочи, че има възможност ремонтите да се правят без обществена поръчка и средства да отидат в грешна посока. Затова той е назначил съветник, който, като дойдат докладите с оценките, той да ги прегледа и ако има съмнения, да отиде на място. Искам да видя, че парите се харчат така, както харчим собствените си пари, коментира Петков.

Относно задължителния зелен сертификат в администрацията той посочи, че въвеждането му в Министерския съвет ще бъде пилотен проект. След като се види как ще сработи, тогава може да бъде въведен в другите институции.

На въпрос за ролята на президента Румен Радев в кабинета Петков посочи, че го уважава заради начина, по който са работили. Той увери, че Радев нито е изисквал, нито са обсъждали кадри и хора, а всички назначения в кабинета са избор на партиите. Той подчерта, че не се чувства длъжен и отговорен пред президента, а само пред избирателите.

За Северна Македония той повтори, че ще се търсят общи ползи от действия, които да направят двете страни печеливши от добросъседството.

За оставката на главния прокурор Иван Гешев той коментира, че ще се проучват какви са законовите стъпки и законовите промени, които да се направят на първо време. Той припомни, че Инспекторатът на ВСС е с изтекъл мандат. Трябва да решим какви трябва да са новите членове, да му дадем ли допълнителни правомощия за атестация на новите кандидати за ВСС. Така хората, които влизат вътре, ще са с високо ниво на почтеност, посочи той.

Петков коментира, че мечтата му е да имаме такова правосъдие, така че в България да няма ненаказано нарушение на закона. „Нашата роля е не да чегъртаме никой, а да сложим хора, които да нямат спирачки да проверяват всеки крадец. Важна е лустрация на крадците и това трябва да стане институционално. Дал съм на Бойко Рашков пълна свобода за всяко едно разследване. Чадърите свършиха и защитени няма“, коментира той.

Той увери също така, че предстои да се проведе сериозна информационна кампания за COVID ваксините, за да се повиши нивото на ваксинация и да се избегнат нови затваряния още през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Дано не е новият Виденов. Че ми се мяркаха по преговорите Масларова, Гечев, р овч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Мен ми се струва,че пак ще отвори работа на Конституционният съд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Същия не се чувства длъжен да спазва Конституцията, даже и една Канада не може нищо да му каже - щото излиза че се меси в работите на България :) Калитко пълен, в момента Б-стан има най-некомпетентното си правителство въобще след времената на Тато. Какво ще се случи с "мораториуми" е ясно - ще спрат да работят по веригата структурни отрасли, тоя ще си ходи скоропостижно и после 10ина години ще изплащате нанесените щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Впечатляваща вяра в собствената си непогрешимост.Особено след като досега май не съм чул друг някой да е казал,че това е правилно решение, включително и експерти от управляващото мнозинство...Но пък не би трябвало да се учудвам, все пак този човек си позволяваше да поучава и конституционният съд, явно наистина се смята за нещо изключително..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още