IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НИМХ спира да подава информация за времето и към медиите

Няма диалог с властта, мястото на института е в МОН, а не към Министерство на околната среда и водите, категорични са учените

10:48 | 17.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

От днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спира подаването на информация за времето към медиите в знак на протест. Това заяви пред БНТ директорът на института проф. Христомир Брънзов.

На уебстраницата на института в сряда беше изписано съобщението „в протестна готовност“. Този четвъртък вече стои надписът „НИМХ протест“.

Брънзов обясни, че решението за протеста е на служителите на института. Той ги е помолил единствено да не спират измерването на атмосферните условия, международния обмен и системите за ранно оповестяване. Няма да бъдат спрени и прогнозите за времето за държавните институции, за да не бъде засегната националната сигурност.

„Прогнозите са спрени за обществеността от вчера, както и за медиите прогнозите. Смисълът на протеста е в това, че днес ще се гласува в пленарна зала промяната в Закона за водите. Моментът, в който бъде приета, протестът ни става безсмислен, затова решихме, че това е моментът, в който протестираме, след това ще решаваме какво да правим“, каза синоптикът Анастасия Кирилова от НИМХ пред bTV. 

По думите ѝ няма диалог с институциите. С министъра на образованието не е проведена нито една среща въпреки многобройните предложения от страната на учените от НИМХ. С екоминистъра е проведена само една среща. „Диалогът се води през медиите и не е ползотворен“, каза Кирилова.

Брънзов уточни, че протестът е заради намерението на депутатите да прехвърлят института от Министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите. Според управляващите промяната няма да доведе до загуби за института. Учените се притесняват, че това ще е проблем за осъществяване на научната им дейност, която е съществена част от работата им.

"Мястото на НИМХ е в МОН, защото това е научна организация“, категорична е Анастасия Кирилова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
крайно време е нимх да се ориентира пазарно - който даде повече пари - по-хубаво време, който не плаща - студ и мраз.... така или иначе истинската прогноза винаги е по-средата, така че никога не може да сбърка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още