IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България изпраща хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна

С това се присъединяваме към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО

17:09 | 27.02.22 г. 10
<p>
	Голяма част от цивилното население в Украйна се крие в спирките на метрото.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: unian.info</em></p>

Голяма част от цивилното население в Украйна се крие в спирките на метрото. Снимка: unian.info

България ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна. Това съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

"Развитията от последните дни, в които мирна Украйна беше неоправдано нападната от Путин, предизвикаха тревога и състрадание към украинския народ. Затова българското правителство прие решение да изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна. С това се присъединяваме към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО", пише в съобщението.

Малко по-рано икономическият министър Корнелия Нинова заяви, че българското правителство не е вземало решение за снабдяване с оръжие украинската страна. „Парламентът взе решение за оказване единствено на хуманитарна помощ в Украйна”, каза Нинова. Комисията по експортен контрол не е издавала разрешение за износ на оръжие и стоки с двойна употреба за Украйна, потвърди тя.

Премиерът Кирил Петков обяви, че България се присъединява към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военна-логистична поддръжка. Българското правителство не може да стои със затворени очи, когато виждаме мирни граждани под такъв голям риск в тази братоубийствена война, заяви премиерът Кирил Петков в обръщение към нацията.

В момента от двете страни вече няколко хиляди млади войници са загинали. Едновременно с това има и много цивилни жертви, а и голяма част от цивилното население в Украйна се крие под спирките на метрото и всеки ден очаква да има унищожение на техните домове. Искам да ви уверя, че ние сме направили списък на българите в Киев, които искат да се евакуират. Имаме 140 нови човека, около 30 има в посолството. Чакаме безопасен зелен коридор за изтеглянето им от Киев.

Българското правителство не може да стои със затворени очи, когато виждаме мирни граждани под такъв голям риск в тази братоубийствена война, заяви премиерът.

Хуманитарната помощ ще включва дрехи, обувки, палатки, чаршафи, одеяла, за да сме сигурни, че украинските граждани усещат подкрепата на нашата държава, поясни Петков.

Нито един човек в Украйна не трябва да се чувства сам в тази братоубийствена война. От утре ще се отвори и сметка в БЧК, където ще се събират средства. Те ще се използват и за бежанците, които идват от Украйна. Хората, които идват от Украйна, трябва да бъдат интегрирани максимално бързо, допълни премиерът.

Нашите сърца са с хората от Украйна. Призоваваме руското ръководство да се откаже от зловещата дейност, която извършва в момента. Но Путин трябва да знае, че целия свят осъжда неговите действия, допълни премиерът Кирил Петков.

Тази сутрин украинският посланик Виталий Москаленко съобщи, че България вероятно ще предостави военна помощ за Украйна под формата на муниции.

Досега България официално се въздържаше от предоставянето на подобна помощ. Парламентът одобри предоставянето на хуманитарни стоки.

В събота в безпрецедентен за Германия ход федералната република обяви, че ще предостави военна техника на Украйна. Освен това Германия е одобрила доставката на 400 ръчни противотанкови гранатомети за Украйна чрез Нидерландия. Това е завой в германската политика, след като правителството беше подложено на критики за отказа си да изпрати оръжия на Киев, за разлика от други западни съюзници. 

Германия има дългогодишна политика да не изнася оръжия за военни зони отчасти поради кървавата си история през 20-ти век и последвалия я пацифизъм. През последните седмици канцлерът Олаф Шолц се позоваваше неведнъж на тази политика, отказвайки да достави оръжия на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
Орбан е отказал оръжие за Украйна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
лапник , аз мислех че си вече в Киев ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
bertram
преди 2 години
Браво на Кирил.Обърнете внимание,че визора Путин,а не руския народ. Ес трябва да бъде единеннато същокитай трябва да бъде наказан икономически за негласната си подкрепа. да не забравяме,че ес и нато са най-големият пазар за Китай. Без пазар ще има срив на икономиката им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина..!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ти ли ше водиш четата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
potten
преди 2 години
Да изпращаме по-бързо оръжия и доброволци да помагаме на Украйна и да громим Русия. Нека да заявим, че ние сме с Украйна и винаги ще се бием с Русия. Да демократизираме Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
analog
преди 2 години
Сребърни куршуми с името на Путин пращаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
мхм ...военно-логистична ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още