IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие България да предоставя хуманитарна помощ за Украйна*

363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация към момента

15:03 | 25.02.22 г.
<p>
	Зам.-министър Ирена Димитрова на брифинг с актуалната информация за ситуацията в Украйна. <em>Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА</em></p>

Зам.-министър Ирена Димитрова на брифинг с актуалната информация за ситуацията в Украйна. Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

България да може да предоставя хуманитарна помощ за Украйна за справяне с последиците от военните действия прие с пълно единодушие Народното събрание.

Предложението беше внесено изненадващо при обсъждането на проекта за държавния бюджет.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански уточни, че нужните за целта средства ще се набират от икономиите на бюджетните организации. При нужда до 30 дни могат да се наберат средства.

„Що се отнася дали можем да реагираме веднага, смятам, че можем до един месец да намерим икономии и ако спадне темпът на Covid и от там можем да реализираме икономии“, каза Каримански, цитиран от БНТ.

По-рано беше съобщено, че Украйна е поискала спешна хуманитарна помощ от България. А страната ни вече е направила организация по оказването на тази помощ с неща от първа необходимост. Това съобщи заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, която даде брифинг за хода на евакуацията на наши сънародници от Украйна.

Димитрова съобщи, че току-що е получен списък с неща от първа необходимост. В него влизат питейна вода, детски дрехи и други. Списъкът пристигнал със спешна нота и е предаден на компетентните ведомства, за да се прецени какво съдействие може да бъде оказано. Зам.-министърът предположи, че може БЧК и други организации да се включат в предоставянето на хуманитарна помощ, но без да се ангажират с конкретни срокове.

Относно евакуацията на български граждани от Украйна от външното министерство обявиха, че досега 363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация. Планира се това да стане с четири автобуса от Киев и три от Одеса. Всеки момент около 130 души ще тръгнат от Одеса към България, информира Димитрова.

В посолството ни в Киев има настанени хора, на около 30 души е предоставен подслон. В близост до сградата няма стратегически обекти и не се очакват ракетни заплахи. Инструкциите са за поетапна евакуация, след като бъде оказано съдействие на гражданите, които имат нужда, обясни Димитрова. 

По евакуацията се работи в тясно сътрудничество с посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания и Украйна, за да се осигури бърз и безпрепятствен достъп. „Информирали сме тези посолства през кои точки смятаме да се премине с българските автобуси с наши граждани, за да имаме съдействие при необходимост”, обясни зaместник-министърът.

„Още преди три седмици посъветвахме българските граждани да напуснат Украйна със собствени средства, тогава имаше още и полети. За съжаление, не бяхме чути. Сега се надяваме, че всеки момент ще имаме автобуси, които ще тръгнат към България. В тях има около 130 души. Отделно имаме 4 автобуса, които са близо до границата с Украйна и пътуват към Киев”, посочи и Антон Марков, директорът на Ситуационния център към МВнР.

„Положението по границите е много тежко, работим и с наши съюзници, поискали сме съдействие по всички възможни канали, така че да се улесни придвижването“, обясни зам.-министър Димитрова. Излизането от страната ще отнеме около 4-5 часа. Те ще бъдат конвоирани към границата от местните власти. Към конвоя ще бъдат включени и наши съграждани, които ще пътуват с лични моторни превозни средства, за да бъдат в една колона.

Потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Осъждаме остро решението на Русия да признае двата сепаратиски региона в Източна Украйна. Това е грубо погазване на международното право и считаме това за акт на агресия срещу независима държава, заяви Димитрова. От началото на кризата призовавахме за диалог, но Русия избра друг път, заяви зам.-министърът.

Вчера в МВнР е извикана посланичката на Русия и тази позиция ѝ е била представена от зам.-външния министър Васил Георгиев.

* Обновена с решението на Народното събрание към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още