IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Никой не предполагаше чак такава масирана атака в Украйна

Една трета от украинската армия е вече унищожена, коментира премиерът

11:40 | 25.02.22 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министър-председателят на България Кирил Петков си тръгва след извънредната среща на върха на Европейския съюз (ЕС), посветена на ситуацията в Украйна след нахлуването на Русия. <em>Снимка: EPA/JOHN THYS / POOL</em></p>

Министър-председателят на България Кирил Петков си тръгва след извънредната среща на върха на Европейския съюз (ЕС), посветена на ситуацията в Украйна след нахлуването на Русия. Снимка: EPA/JOHN THYS / POOL

ЕС ще излезе с общи действия, включващи сериозни мерки срещу Русия. Продължават разговорите колко да са сериозни санкциите, но със сигурност те ще засегнат големи сектори от руската икономика, ще засегнат активите на важни хора, които са взели решението за вчерашната агресия срещу Украйна.

Това каза премиерът в изявление от Брюксел след извънредната среща на върха на Европейския съюз (ЕС), посветена на ситуацията в Украйна след нахлуването на Русия.

"Никой не очакваше толкова бърза и масирана атака с толкова много жертви. Една трета от украинската армия е унищожена, има взривове в цялата страна", каза премиерът.

Мерките, които ще бъдат обявени, ще покажат, че ЕС не може да стои безучастно, каза още Петков.

Санкциите няма да повлияят директно на Путин, но не можем да стоим безучастно, допълни той.

„Млади момчета - и от украинска, и от руска страна, в момента умират заради един лидер, който седи от другата страна на масата и взима ужасно грешни решения. Руските войници дори не са знаели, че отиват на боеве - мислели са, че ще участват в учения”, допълни Петков.

България взе позицията, че сме партньор на ЕС и НАТО и подкрепяме в един глас да излезем всички заедно с единна позиция, повтори още Петков.

Алиансът няма да влиза в пряк военен конфликт, а срещу агресията на Русия ще бъдат наложени икономически мерки, коментира премиерът. Ефектът на санкциите обаче няма да бъде „от днес за днес“, това ще е дълъг процес, допълни той.

„Путин трябва да знае, че всички заедно работим в един глас и всяко действие има цена. Всички заедно ще работим срещу хибридните атаки на Русия", категоричен е Петков.

„Няма да има военен конфликт НАТО-Русия. В този момент военни действия са невъзможни", заяви още премиерът. „До броени дни ще видим, че Украйна е паднала. Войната обаче ще си има цена“, подчерта още той.

Относно участието на България в НАТО Петков каза, че ние сме част от Алианса и координацията става на ниво НАТО. Оптимизацията се гледа на ниво система, а не страна по страна.

„Никоя европейска страна не се страхува от мигрантската вълна, това са интелигентни, високообразовани хора", коментира още Петков след извънредното заседание на Съвета на лидерите от Европейския съюз в Брюксел.

Кирил Петков каза, че темата за енергийната ни сигурност е обсъдена внимателно на съвета.

„Говорихме с Мицотакис (Кириакос, премиерът на Гърция, бел. ред.), енергийната сигурност става основен приоритет. Трябва да сме готови за всякакви ситуации. Трябва да помислим как цената на газа е свързана с цената на тока, защото сега има такава връзка. Ако може тези две неща да не вървят ръка за ръка. Домакинствата не трябва да бъдат засегнати", заяви Петков.

Той още веднъж изрази разочарованието си, че към момента след 11 години строеж газовата връзка с Гърция не е готова. „Надяваме се, че „Лукойл" ще продължи да работи със същия интензитет. Имаме уверение, че няма спиране на производството", подчерта премиерът.

След извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, на което бяха обсъждани безпрецедентни санкции за Русия, се оказва, че Путин все още не е поименно назован в тях. Според Украйна, европейските санкции са „беззъби”, въпреки че те биха ударили около 70% от руската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Абе ей, цъpвyл продажен, когато българската държава е създадена, москва е била само блата! То бива да си нещастен близач на кремълски задни части, но ти си шампион. Повдига ми се от тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
а помниш ли кога и как руснаците ти създадоха държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
novata_ikonomika_
преди 2 години
Ние българите най добре знаем какво става сега. 45 г ни мачкаше руския ботуш и бяхме роби и помним
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
добре, не може ли някакси да се санкционира това ядрено оръжие? Да му се спре достъпа до интернет ли.. не знам и аз. пхахахаа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Те така не очакваха и действията на Хитлер през тридесетте години на миналия век след нахлуването в Чехословакия.Но сега нещата са доста по-кофти, предвид наличието на ядрено оръжие р ръцете на Пу.тлер..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
цар киро ще се окаже по-голям комик от зеленски май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Кирил Петков: Никой не предполагаше чак такава масирана атака в Украйна === мамин убавец, пу-пу, да не му е уроки. Тъй, тъй мойто момче..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Войната Кирце почна ли? Почна.Асен Василев спря ли износа на ток? Неочаквано, ама не.хахаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
"Кирил Петков: Никой не предполагаше чак такава масирана атака в Украйна" . . . И аз това приказвам от години, че управляващите в Европа основно с това се занимават - да живеят в измислен от глъмове медиен свят, да предполагат удобни за тях неща, плямпат политкоректни алабализми, да се опияняват от медийните си победи и после да гледат кат' пр ъднали реалните събития... Светът, Кирчо, е голям и изненади дебнат отвсякъде! Тепърва ше наблюдавате още "неочаквани" събития... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
хахах.. Кирил Зеленски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още