IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата започва проверка на бензиностанциите заради паниката с горивата

КЗП ще проверява всички обекти по нареждане на икономическият министър Корнелия Нинова

20:10 | 04.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова възложи на Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверки на бензиностанциите в цялата страна заради изкуствено създадената паника и недопускане на спекулативно повишаване цените на горивата. 

Нинова посочи, че правителството последователно предприема мерки за защита на енергийно бедните.

"Правителството още в началото на годината предприе мерки за компенсация както на небитовите потребители, така и чрез мораториума за битовите потребители. Разбира се, даваме си сметка колко е трудно на тези хора. Предприехме чрез бюджета за 2022 г. и допълнителни мерки като увеличаване на обема и броя - обема като сума и броя на семействата, които да получават енергийни помощи. Цялата политика, която предприехме по отношение на осигуряване на дърва за онези над милион и 500 хил. семейства, които ползват дърва, на цени приемливи, по-ниски чрез държавните горски стопанства, увеличаване на доходите", каза Нинова.

Преди това от Българска петролна и газова асоциация (БПГА)  заявиха, че рафинерията в Бургас работи с руски петрол, но може да преработва и суровина от алтернативни източници. Според Андрей Делчев, изпълнителен директор на организацията, през годините в страната е внасян петрол от Ирак и САЩ.

"Алтернативно може да се купува нефт и от други източници. Въпрос на логистика, въпрос на цени", допълни още той, но призна, че заради увеличените транспортни разходи цената би била по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
И като не открие нарушения тази проверка после какво ще правим г-жо Нинова? Защо е нужно така парадно да се пускат проверки без подозрения само за да изглежда че правим нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Минаваааа, големият кораб минавааааа (покрай Нефтохим - Бургас в посока където си иска).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още