IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БПГА: Напрежението между Русия и Украйна няма да причини недостиг на горива в България

Страната ни разполага с резерви, които да подсигурят търсенето на горива за една четвърт от годината, изтъква ръководителят на БПГА Андрей Делчев

10:20 | 12.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

България има достатъчно автомобилни, корабни и самолетни горива и не се очаква да има недостиг в случай на нарастване на напрежението между Русия и Украйна, заяви пред БНР изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. 

„Принципно е ясно, „че цяла Европа е силно зависима от доставките от Русия, не само на природен газ, но и на петрол, а и на течни горива като краен продукт“, изтъква Делчев.

България не прави изключение, подчертава той.

„Но България все пак има и алтернативни източници за внос. Освен това подържа и задължителни 90-дневни запаси от горива. Част, от които се съхраняват на територията на страната, част от които по силата на възможностите, които законът дава, се съхраняват в други европейски държави, членове на ЕС, но в сравнително къс срок се предполага, че могат да бъдат доставени в България“, обяснява Делчев.

По този начин, според него, „България поне за 90 дни е гарантирана или 90 дни плюс оперативните запаси, които се намират в складовете в страната. Това е сравнително дълъг период - една четвърт от годината“.

Затова Делчев не очаква „да настане драма и колите да не могат да се движат поради липса на горива“.

„Тук трябва да подчертаем, че това са запасите за търговски нужди. Държавният резерв за военни цели, за осигуряване на армията е съвсем различна тема. Той при някакви положения също може да бъде освободен. Той не влиза в тези 90 дни. Т.е. в държавата има и допълнителни количества, които се съхраняват в държавния резерв“, посочва изпълнителният директор на БПГА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още