IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпращат военна рота у нас*

Тя ще бъде част от бойна група, чийто командир ще бъде предложено да бъде българин

10:59 | 19.03.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Лойд Остин и Кирил Петков по време на срещата им. Снимки: Правителствен пресцентър</em></p>

Лойд Остин и Кирил Петков по време на срещата им. Снимки: Правителствен пресцентър

Една американска рота „Страйкър“ под командването на НАТО ще бъде разположена в България. Тя ще бъде част от бойна група на алианса, чийто командир ще бъде предложено да бъде българин. Това стана ясно след срещата на премиера Кирил Петков с американския министър на отбраната Лойд Остин.

По време на пресконференция след разговорите Петков подчерта, че към момента военна помощ към Украйна няма да бъде изпращана. Той допълни, че подобни мерки могат да бъдат взети евентуално само ако решението за това мине през българския парламент.

В този момент говорим само за хуманитарна помощ, отворени врати за бежанци, присъствие на Източния фланг, обща стратегия с НАТО, каза премиерът. По думите му в тези области България „може да бъде най-силна“.

На въпрос за Молдова Петков каза, че тя представлява „притеснение“. В страната има българско малцинство и нейната сигурност е много голяма важност. „Руската агресия не трябва да мисли, че е възможно да прекрачи“ границите на страната, категоричен бе той.

От своя страна министър Остин определи разговорите като много ползотворни. По думите му досега не е имало толкова силно сътрудничество, подчертавайки, че оперативната съвместимост между България и НАТО е от изключително значение.

Той посочи, че България работи много усилено за модернизиране на армията си и има пътна карта за сътрудничество в сферата на отбраната. Вашият ангажимент е пример за всички съюзници, отбеляза министърът.

Остин посочи, че САЩ приемат много сериозно своите ангажименти към НАТО, отбелязвайки, че е важно да се спазват общите ценности, които София и Вашингтон споделят.

САЩ ще продължават да подкрепят силно България. Ще продължаваме да работим за установяване на мир в Европа и света, допълни министърът.

Кирил Петков също така подчерта, че в момента няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Той също така наблегна на това, че „никой не може да се защитава сам“ и е необходима колективна отбрана.

Петков посочи също, че по време на срещата е била обсъдена и темата за военната мобилност и идеята за свързване на Констанца, Александруполис, Варна, Бургас с път, влакова линия, мост над Дунав, енергийна инфраструктура. Логистиката е също толкова важна, коментира премиерът.

Той също така посочи, че сред засегнатите теми е била и тази за борбата с корупцията, която също влияе както на националната сигурност, така и на стабилността по Източния фланг.

*Актуализирано към 11:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 3
novata_ikonomika_
преди 2 години
Той спря бъртвежите за хипер инфлация. Сега му плащат да *** и да поддържа руските ме.ке.рета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
кво плачеш, като комунистическа *** пред ковчега на ленин....Радвай се, сега черния ти зет ще дойде на безплатно море в черноморец, след като му дислокират батальона ! ... таман ще виждаш по често малките шоколадчета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
Petar2015
преди 2 години
Не разбрах, тази военна рота Петков ли ще защитава или Борисов? И ще приеме ли бял командир?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
mmn1
преди 2 години
Ако трябва да сме коректни, първите новини за това, че може да дадем ПВО на Украйна се появиха във западната преса във връзка с посещението на американския генерал в Словакия, което беше 2-3 дни преди нашето. И това нещо е много лесно проверимо. Вече след тези съобщения в западната преса кой как ги е подел, разтълкувал и доразвил у нас е друг въпрос. И е факт, че те имаха основание, защото Словакия действително обяви, че ще си предостави тези комплекси на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Време е на трупата на празноглавите копейници да разбере, че тук Е ЕС и НАТО. Натовските войски са част от българските и обратното. България и нейното мнозинство, особено на не-дъртаците, нe-лузърите, умните, развиващите се, работливите и успяващите НЕ ЖЕЛАЕ кремълска реалност и зависимост. Не желаем руска мизерия, не жеалаем руска зависимост, вече бяхме в този цирк 45 години и добре знаем какво е! България и нейното мнозинство желае европейско бъдеще, добър стандарт на живот и свобода. Набийте си го в празните кратуни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
penman
преди 2 години
Национални предатели в българската история - бол! И сега дори в парламента има копейниковци, ***, Боленчо и той реши да заработи някоя рубла с изцепките си. Има ги и на "Дондуков". Таман Кирчо взе да ми харесва и белоглавия комунист-милионер го вкара в клопката с Боко, та ще станем за срам по цивилизования свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Комунистите и путинистите са един дол дренки. Очевидно си от тях, независимо от това дали получаваш или не рубли за постовете си. Като ти харесва путиновата "демокрация" - марш в Масква. И без това умните хора бягат от Расията на запад в прогнилия и недемократичен ЕС. Преди 2-3 дни джудето клоун Медведев се закани на напускащите страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Нещо за путин'ка да драснеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Целият свят вижда, че Зеленски е много по-достоен от путин'ка например. Нещо против?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Дами и господа русофили, руският мир е мъртъв. Виждате, че войските изпратени в Украйна не дават никакви признаци на живот. Там са, но все едно че не са там. Чакат, какво чака? Вероятно *** на кремълскиятшизофреник, която ще донесе ако не радост то поне облекчение за 90% от хората на земята. А тя наистина е предстоящо събитие. Както неведнъж съм казвал проблемът путин не може да се реши, той трябва да се изживее(надживее). И тогава русия ще последва съдбата на Аварският хаганат или тази на Хунската империя. След тях обаче са оставали хората, а след русия едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още