fallback

Комбинирани ваксини срещу COVID и грип може да бъдат одобрени през юни

Новата инициатива за информационна кампания за ползите от ваксинация срещу коронавируса не е закъсняла, каза Богдан Кирилов

10:42 | 22.03.22 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Някои от компаниите са започнали проучвания за комбинирани ваксини срещу COVID-19 и грип. Това каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Той посочи, че може би в началото на следващата година вече може да има разрешена за употреба комбинирана ваксина.

По думите му в най-напреднала фаза на клиничните изпитвания са РНК ваксините. Вероятно през май те ще бъдат внесени за одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Реалистичен срок при положителни резултати от клиничните изпитвания ще бъде около месец юни, уточни той.

„Важно е, че вече има доста сериозен опит по отношение на комбиниране на отделните продукти“, посочи той, като уточни, че те са прилагани включително и в нашата страна. 

Богдан Кирилов потвърди, че България е договорила количества от ваксината на Novavaxс, която е с различен механизъм на действие от утвърдените препарати до момента.

Той подчерта, че страната ни разполага с достатъчни количества от разрешените от ЕМА ваксини - около 4000 са дозите от AstraZeneca, 1,2 милиона от Janssen, над 1 милион от ваксината на Pfizer, има и от Moderna.

Директорът на ИАЛ каза, че новата инициатива на здравното министерство за информационна кампания за ползите от ваксинация срещу коронавируса не е закъсняла, защото имунизационният обхват у нас все още е нисък. По думите му в сайта към кампанията може да бъде намерена пълната и актуална информация за ваксините срещу COVID-19, базирана на строго научни данни.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването обяви началото на кампанията в понеделник.

Наблюдава се тенденция за увеличаване на случаите на коронавирус в държави като Франция, Германия и Великобритания. Не се знае дали ще има шеста вълна, но трябва да сме подготвени за всякакви сценарии, каза още Кирилов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
fallback