fallback

Андрей Гюров е предложението на "Продължаваме промяната" за управител на БНБ

В сряда изтича срокът за номинации на бъдещия гуверньор на централната банка

10:17 | 23.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За поста управител на БНБ е предложен председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. За това съобщи по БНР Венеция Нецова-Ангова, член на парламентарните комисии по бюджет и финанси и икономическа политика и иновации.

"Нашето предложение от „Продължаваме промяната" е Андрей Гюров, въпреки че сигурно ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим водача си", коментира тя.

Срокът за номинации за гуверньор на централната банка изтича в края на работния ден в сряда, 23 март, след като беше удължен със седем дни, защото при предишния – 18 март, не беше внесена нито една кандидатура. Според коалиционното споразумение четирите партии, които съставляват управляващата коалиция, трябва да излязат с единна кандидатура за нов управител на БНБ, тъй като мандатът на сегашния управител Димитър Радев изтече още през юли миналата година. 

„В момента текат разговори в коалицията и отделните партии, трябва да се обсъдят всички номинации в група и до края на деня ще има решение“, коментира Андрей Гюров в парламента.

Той е категоричен, че в коалицията няма противоречия, а „нормални дискусии“. Гюров съобщи, че вчера е имало коалиционен съвет, който е продължил доста дълго време.

„Ще изчакам края на деня и тогава ще коментирам повече подробности за номинациите“, заяви депутатът.

Венеция Нецова-Ангова напомни, че управляващото мнозинство не спази първия срок за номиниране на кандидат за БНБ. "Това е обективен факт и това е факт, защото приемаме изключително сериозно тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има необходимата експертиза, професионален опит и етика, така че да може следващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия сектор“, посочи тя.

Депутатът смята, че позицията е много отговорна, особено във време на предизвикателства, когато има война в Украйна, все още тлееща пандемия, енергийна криза в Европа и в света.

Сред имената, които се въртят в публичното пространство за позицията, е и Любомир Каримански от „Има такъв народ".

Андрей Гюров е от Гоце Делчев. Учил е две години икономика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1997 г. заминава за САЩ на студентска бригада и остава там. Учи в Държавния университет „Труман“ в Мисури, от който получава степен бакалавър по икономика. Работи една година като кредитен анализатор в Харис Банк в Чикаго. Започва докторантура във Виена и успоредно с това работи в австрийската „Фолксбанк“. Защитава докторат през 2005 г. Напуска банката и става главен асистент по финанси във Виенския университет.

Мести се в България и между 2008 г. и 2009 г. е управляващ директор на „Пирин Голф Холидейс Клуб“. През 2009 г. започва да преподава икономика и финанси в Американския университет в България. От 2016 г. преподава капиталови пазари в Университета за приложни науки към Търговската камара на Австрия.

През септември 2021 г. Кирил Петков го кани да се присъедини към „Продължаваме промяната“. На парламентарните избори в България през ноември 2021 г. като кандидат за народен представител е водач на листата на партията за 1 МИР Благоевград и е избран за депутат, а след това и за председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
fallback