IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 23 март партиите ще номинират кандидати за управител на БНБ

Седем дни ще имат депутатите да обсъдят кандидатурата на бъдещия гуверньор на централната банка

12:20 | 16.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Архив, Ройтерс

 

Парламентарно представите партии ще разполагат със седем дни, за да номинират кандидати за управител на БНБ. Това е втора процедура в рамките на 47-ия парламент, до която се стигна заради липсата на кандидат, който партиите да подкрепят единодушно. Точката за избор на управител на централната банка беше вкарана допълнително в дневния ред по настояване на "Има такъв народ". От "Продължаваме промяната" се опитаха да блокират това с липса на кворум, но безуспешно.

В крайна сметка, със 120 гласа "за", 25 гласа "против" и 73 гласа "въздържал се", депутатите приеха процедурните правила за избор на нов управител на БНБ и решиха, че крайният срок за внасяне на кандидатури изтича след една седмица – на 23 март.

Не беше прието предложението на Андрей Гюров, председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“, срокът за представяне на предложения да бъде 14 дни.

Депутатите в зала дискутираха процедурните правила по избора на управител на БНБ. От опозицията настояваха  кандидатурата на бъдещия гуверньор на централната банка да се обсъди и да бъде приета с консенсус както от управляващата коалиция, така и от опозиционните партии.

Дебатите

След като на 8 март изтече срокът за внасяне на кандидатури за управител на БНБ и в администрацията на парламента не постъпи нито една номинация, днес парламентът прие нови процедурни правила, с които срокът беше удължен.

За разлика от предишния път, когато правилата за избора на управител на БНБ бяха приети единодушно и без дебати, сега депутатите спориха за срока за подаване на кандидатури. 

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" аргументира предложението си за удължаване на срока с това, че позицията е изключително важна. По думите му войната в Украйна, която избухна на 24 февруари, е променила приоритетите на хората, участващи в дискусиите и на кандидатите, а това налага допълнителни дискусии.

"Оставаме с впечатлението, че срокът се бави, защото чакаме точно един определен кандидат", заяви депутатът от "Има такъв народ" Кирил Симеонов 

Йордан Цонев от ДПС обърна внимание на колегите си, че дебатът не е за срока, а за избора на управител. 

Андрей Гюров отхвърли думите на опозицията, че има вече конкретен кандидат, заради когото се бави процедурата.

Йордан Цонев бе категоричен, че трябва да продължи политиката за влизане в еврозоната и подчерта, че партийният подход не е най-доброто решение.

Депутатите приеха  парламентарните партии да правят предложенията си писмено до Комисията по бюджет и финанси. Неин председател е финансистът Любомир Каримански от „Има такъв народ“, чието име се коментира като едно сред кандидатите за гуверньор на БНБ.

Преди дни той потвърди пред Нова ТВ, че остава един от кандидатите за управител на БНБ, въпреки че "различни експерти" са го убеждавали да се откаже, като са му обещавали по-високи постове.
 

*Материалът е допълнен към 13 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още