IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партиите с 20 дни, за да номинират кандидати за управител на БНБ

Бюджетна комисия стартира избора и за членове на Фискалния съвет

18:58 | 11.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

20 дни ще е срокът, в който парламентарно представените партии могат да номинират кандидати за управител на БНБ, реши бюджетната комисия в парламента.

Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли миналата година. Освен това с изтекъл мандат са и двама от подуправителите - Нина Стоянова и Калин Христов.

През миналото лято процедурата бе гласувана в ресорната комисия с много по-кратък срок, но отхвърлена от пленарната зала заради нестабилната политическа ситуация.

Изслушването ще бъде публично в комисията, като всеки кандидат представя в рамките на 20 минути концепция за дейността на БНБ. В правилата е предложен и регламент за времетраенето на отговорите по поставените въпроси, но  реално кандидатите никога не са били ограничавани.

Управителят на Българската народна банка се избира от Народното събрание. Парламентът е органът, който избира и подуправителите - ръководители на основните управления по предложение на управителя. Другите трима членове на управителния съвет се назначават от президента на републиката.

Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.

Същият срок ще важи и за предложения за избор на председател и четирима членове на Фискалния съвет, предава БГНЕС. Именно парламентът е органът, който избира председател на Фискалния съвет. Според закона Съветът се състои от петима членове, включително председател, които се избират от Народното събрание, след проведена публична процедура. Мандатът на членовете на Съвета е 6 години. Едно лице не може да бъде избирано за член на Съвета за повече от два последователни мандата. Изборът на управител в пленарната зала на Народното събрание също е публичен, гласят правилата. Гласуването също е явно. Избран е кандидатът, който получи повече от половината гласове на народните представители. Ако никой не събере такава подкрепа, се преминава към гласуване за двамата с най-много гласове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още