IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Гюров е предложението на "Продължаваме промяната" за управител на БНБ

В сряда изтича срокът за номинации на бъдещия гуверньор на централната банка

10:17 | 23.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Партия &quot;Продължаваме промяната&quot;</em></p>

Снимка: Партия "Продължаваме промяната"

За поста управител на БНБ е предложен председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. За това съобщи по БНР Венеция Нецова-Ангова, член на парламентарните комисии по бюджет и финанси и икономическа политика и иновации.

"Нашето предложение от „Продължаваме промяната" е Андрей Гюров, въпреки че сигурно ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим водача си", коментира тя.

Срокът за номинации за гуверньор на централната банка изтича в края на работния ден в сряда, 23 март, след като беше удължен със седем дни, защото при предишния – 18 март, не беше внесена нито една кандидатура. Според коалиционното споразумение четирите партии, които съставляват управляващата коалиция, трябва да излязат с единна кандидатура за нов управител на БНБ, тъй като мандатът на сегашния управител Димитър Радев изтече още през юли миналата година. 

„В момента текат разговори в коалицията и отделните партии, трябва да се обсъдят всички номинации в група и до края на деня ще има решение“, коментира Андрей Гюров в парламента.

Той е категоричен, че в коалицията няма противоречия, а „нормални дискусии“. Гюров съобщи, че вчера е имало коалиционен съвет, който е продължил доста дълго време.

„Ще изчакам края на деня и тогава ще коментирам повече подробности за номинациите“, заяви депутатът.

Венеция Нецова-Ангова напомни, че управляващото мнозинство не спази първия срок за номиниране на кандидат за БНБ. "Това е обективен факт и това е факт, защото приемаме изключително сериозно тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има необходимата експертиза, професионален опит и етика, така че да може следващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия сектор“, посочи тя.

Депутатът смята, че позицията е много отговорна, особено във време на предизвикателства, когато има война в Украйна, все още тлееща пандемия, енергийна криза в Европа и в света.

Сред имената, които се въртят в публичното пространство за позицията, е и Любомир Каримански от „Има такъв народ".

Андрей Гюров е от Гоце Делчев. Учил е две години икономика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1997 г. заминава за САЩ на студентска бригада и остава там. Учи в Държавния университет „Труман“ в Мисури, от който получава степен бакалавър по икономика. Работи една година като кредитен анализатор в Харис Банк в Чикаго. Започва докторантура във Виена и успоредно с това работи в австрийската „Фолксбанк“. Защитава докторат през 2005 г. Напуска банката и става главен асистент по финанси във Виенския университет.

Мести се в България и между 2008 г. и 2009 г. е управляващ директор на „Пирин Голф Холидейс Клуб“. През 2009 г. започва да преподава икономика и финанси в Американския университет в България. От 2016 г. преподава капиталови пазари в Университета за приложни науки към Търговската камара на Австрия.

През септември 2021 г. Кирил Петков го кани да се присъедини към „Продължаваме промяната“. На парламентарните избори в България през ноември 2021 г. като кандидат за народен представител е водач на листата на партията за 1 МИР Благоевград и е избран за депутат, а след това и за председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Аде бе??Сигурен ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
В Република България се прилага създаващ щети метод за ползване на държавни левове. Финансовата грешка е водещата причина за щети. Тази практика сътворява инфлация. Българската народна банка няма капацитет за устойчиво премахване на инфлация. При създадените условия, управителят на централната банка е жертва на финансова неправилност. За да отложи държавния стопански крах, правителството взима заеми за да плати щети от финансовата слабост. Ресурсите за противодействие срещу щетите са ограничени. Трудностите се увеличават. Преустановяването на злокобната финансова политика зависи от волята на министрите. Всички понасяме щети от дефект при ползване на държавни левове. Защо държавната власт създава щети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още