IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариана Тошева е новият председател на Държавната агенция за бежанците

Петя Първанова беше освободена от поста заради незадоволителни резултати

13:25 | 23.03.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Премиерът Кирил Петков предложи председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова да освободи поста заради незадоволителни резултати. Министерският съвет реши начело на Агенцията да застане Мариана Тошева, съобщи правителственият пресцентър.

Петя Първанова е освободена от поста си с решение на министрите заради незадоволителни резултати през годините, недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежански кризи.

Въпреки че само през последните три години на Агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 млн. лева, както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица, констатират в Министерския съвет.

Новият председател на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци. Започва като координатор на проект на ВКБООН „Местно заселване на бежанци в България“ още пред 1993 г. По-късно се присъединява към Български хелзински комитет като заместник-директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 г. до скоро е изпълнявала длъжността програмен мениджър на Бежанско-мигрантска служба на Български червен кръст. 

От Министерския съвет уверяват, че Мариана Тошева умее да управлява и координира екипи и проекти. Тя е позната със своята толерантност и способност да общува с хора от различни култури и среди, притежава опит в работата в мултикултурен екип. Владее немски, английски и руски езици, информират от там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още