IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Корупцията е инструмент за натиск на Путин върху Балканите

България е с нас, коментира украинският президент Володимир Зеленски по време на обръщение към Европейския съвет

11:24 | 25.03.22 г.
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Корупцията е използвана като инструмент за натиск на руския президент Владимир Путин на Балканите, коментира българският премиер Кирил Петков преди началото на втората част на заседанието на европейските лидери в Брюксел. Пред журналисти той даде за пример "Турски поток", в който са инвестирани 3 млрд. лева, и е изцяло в интерес на Русия.

"Точно това е инструментът - работиш с политическата вихрушка, караш ги да харчат национални пари за твои проекти  чрез корупция. Това се оказа, че не е само в България. Това е инструмент, който Путин е използвал, за да постигне своите геополитически цели на целите Балкани", допълни още Петков.

Темата за корупцията е била водеща по време на срещата на американския президент Джо Байдън с осем европейски лидери в четвъртък. На нея е било дискутирано и бъдещето на Западните Балкани, защото опасенията са, че Русия има голямо влияние в региона.

"Много е важно да запазим стабилността на Западните Балкани", каза Кирил Петков и допълни, че европейският път на Албания и Северна Македония е част от тази стабилност.

Именно въпросът със Западните Балкани спира някои от лидерите на ЕС да дадат зелена светлина на ускорена процедура за присъединяването на Украйна към общността, пише европейското издание Politico. Украинският президент Володимир Зеленски направи обръщение към Европейския съвет в четвъртък (24 март), в което изброи поименно всички държави и какво е тяхното отношение към страната му. България беше посочена като една от страните, които подкрепят Украйна.

Зеленски критикува Германия, Португалия, Белгия и Ирландия за по-бавните реакции, както и Унгария, призовавайки я да вземе позиция. Украинският президент благодари на германския канцлер Олаф Шолц и че е спрял "Северен поток 2", добавяйки: "Но малко късно".

Пред журналистите в Брюксел Кирил Петков обясни още, че един от най-важните проекти в Европа в момента е интерконекторът с Гърция IGB. През връзката България и Източна Европа ще могат да получават втечнен газ, след като заработи терминалът край Александруполис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още