IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Моля, повече не казвайте, че армията ни не е готова за НАТО

Нямаме никакви претенции към Алианса, но не очаквахме, че ще се страхувате от Русия, каза украинският президент

13:53 | 24.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP

През последния месец Украйна показа какво означават стандартите, по които работи нейната армия, и колко може да даде за общата сигурност на Европа, каза украинският президент Володимир Зеленски в обръщение по време на срещата на НАТО в Брюксел. "Повече никога, ако обичате, повече никога не ни казвайте, че нашата армия не отговаря на стандартите на НАТО", категоричен беше той.

Украйна не е част от Алианса, най-големият отбранителен съюз в света, отбеляза още украинският президент и допълни, че в конфликта с Русия, Украйна защитава споделените ценности. Това обаче коства разрушени градове и десет милиона бежанци, от които 3,6 млн. извън страната, включително и на територията на НАТО.

В последните десетилетия Русия е трупала военен арсенал, войскови ресурси и това вече е видно за всички, каза Зеленски. Той припомни, че е отправил "абсолютно разбираемо и логично искане" - да бъде обявена зона, забранена за полети над Украйна, за да бъде защитена страната от въздушните удари на руските военни, защото страната няма достатъчно добра противовъздушна отбрана.

Отказът от тази мярка са обстрелвани градове - някои напълно разрушени, и загинали хора, защото Русия е изпратила срещу Украйна целия свой арсенал, включително и фосфорни бомби, категоричен е Зеленски. Той  допълни, че не обвинява Алианса, защото "не вашите бомби и ракети разрушават нашите родни места".

Нямаме никакви претенции към НАТО, но не очаквахме, че ще се страхувате от Русия, която не смята и няма да спре с Украйна, предупреди украинският президент и посочи, че следващите цели може да бъдат Полша и Прибалтийските републики, които са част от НАТО.

"Украйна никога не е искала да воюва, искаме да защитим хората, просто да оживеем",  каза той по време на срещата на Алианса в Брюксел и поиска военна помощ за нуждите, които страната не може да си позволи в този момент.

Украинският президент посочи пред членовете на НАТО, че споразуменията, подписани в Будапеща преди десетилетия, не са гарантирали сигурността на страната. С документа Украйна, която току-що обяви независимост, предаде съветския ядрен арсенал, който се намираше на територията на страната в замяна на гаранции за сигурност от САЩ, Великобритания и Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Няма вече рашка армия, 20% небоеспособна значи че цялата за нищо не става.Кой разпалва война тук е пределно ясно, както и кой трябва да бъде ликвидиран затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
изчезвай, копейка... с влака и към Москва, личи си как се опитваш да манипулираш с тяхната пропаганда! чел бил....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
viva
преди 2 години
Изчетох си отново коментара. Една дума няма положителна за Русия или Путин. Всичко написано от мен е в унисон с интересите на България и срещу наглостта на Зеленски. Обаче явно наистина си от онези предатели, които за два долара сте готови да плюете на България и интересите й, само и само да си заслужите и следващите 2 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
многодобре
преди 2 години
Няма самолети, няма действащо ПВО, за сега "живата сила" са на крак , защото са в градовете между жени и деца. И този, зеленясалия, ми говори за армия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
viva
преди 2 години
Какъв копейник бе, ***? Всеки ли с по-различно мнение от теб е копейник? Кое от казаното в моя коментар е във възхвала на Путин и Русия, че ме изкара копейник? Или си на принципа, който по всички пунктове не е с мен е против мен. Я ходи се скрий, центовчик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 2 години
хахахаха, всичките копейници не подкрепяте Русия, нали... за неутралитет сте! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Малко му е на мрсният пaляк, че ползва за пушечно месо собствения си народ, ами иска да разпали и световна война, за да може той да си спаси зaдниkа !!! Ликвидиpането му трябва да бъде цел 1 за руската армия... ама трудна работа - тоя сигурно отдавна се е скрил в някой бункер в Полша !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
viva
преди 2 години
Много нагъл. Чак дразни. Изобщо не подкрепям Русия за войната, но Зеленски е мега нагъл. Готов е да вкара света в трета световна война, само и само да накара Русия да се отдръпне от Украйна. Нали се сещате, че стигне ли се до мащабен конфликт , последната грижа на Путин ще е Украйна и Зеленски, а всичко ще се насочи в посока страни от НАТО, вкл. България. И каква сила има украинската армия? Ако не е непрестанната помощ от НАТО - и като оръжие и като разузнаване, да бяха рухнали до сега сто пъти. Много еврейски са му номерата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още