fallback

Урсула фон дер Лайен: Българският план за възстановяване е изключителен

Планът за възстановяване и устойчивост ще финансира промяната в България, коментира председателят на ЕК

11:50 | 07.04.22 г. 8

Българският План за възстановяване и устойчивост е забележителен. Инвестициите трябва да идват с реформи и пари се отпускат, както подобава на един добър договор. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е в България, за да представи оценката на ЕК на Плана за възстановяване и устойчивост на България по линия на NextGenerationEU. След срещата си с премиера Кирил Петков тя потвърди, че ЕК дава зелена светлина на българския план за възстановяване.

Урсула фон дер Лайен не спести похвалите си и нарече плана "изключителен", защото 60% от него са в подкрепа на зеления преход. Тя подчерта, че това се отнася до декарбонизация, генериране на енергия от възобновяеми източници на енергия, преформатиране на електрическия пазар, инвестиции в умни технологии, интерконекторни връзки с Румъния и Гърция за диверсифициране на енергийните доставки.

„6,3 млрд. евро са 10% от БВП на България. Свършена е много работа, зад себе си имате Комисията“, коментира Урсула фон дер Лайен подготовката на плана, с който България ще получи безвъзмездни средства по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Председателят на ЕК заяви, че се надява иновацията в Европа да се случи. „Тя е изключително голям актив в един бурен свят, където всичко изисква инвестиции. Нашият голям план е 800 млрд. евро, които ще се използват за преоформянето на нашия континент след края на пандемията“, заяви фон дер Лайен и напомни, че с NextGenerationEU Европа има Зелена сделка, която освен чиста енергия е и сигурна и независима енергия, „важна за климата, но и за нашата независимост“.

Тя подчерта, че с дигитализацията „ще направим нашите общества много по-силни и устойчиви".

Урсула фон дер Лайен похвали България и за подкрепата за добросъседските отношения в региона и потвърди, че сега е времето Северна Македония и Албания да се присъединят към Европейския съюз. По думите ѝ „темата за опазване на малцинствата е ключова и стойностна за нашите съседи“.

„Планът за възстановяване и устойчивост е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България". В това увери премиерът Кирил Петков след срещата си с фон дер Лайен.

Той подчерта, че планът, който е в размер на над 12 млрд. лева, близо 10% от нашата икономика, ще помогне на България да се трансформира.

По думите му планът гарантира енергийната сигурност на България, предвижда реформи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и провеждането на обществените поръчки. Специален акцент в него се поставя на инвестициите в жп транспорта, където са предвидени 62 нови влака и нови градски железници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
fallback