IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илия Илиев: 1 млрд. лв. от Плана за възстановяване отиват за нови влакове

За първи път ще имаме двуетажни пътнически влакове, изтъква зам.-министърът на транспорта

16:55 | 12.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общо 1 млрд. лв. са предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост за покупката на нови влакове, включително и двуетажни, заяви във Велико Търново заместник-министърът на транспорта Илия Илиев.

В края на март се очаква Европейската комисия (ЕК) да одобри българското предложение по Плана за възстановяване и устойчивост, където е предвидена покупката на нови високоскоростни влакове. 

„За първи път ще имаме двуетажни пътнически влакове“, посочи Илиев.

Въпросните влакове ще бъдат общо 7 на брой. „Те ще са насочени преди всичко в района на София, където пътникопотокът е голям. Едноетажни – 35 броя. Те ще бъдат насочени в три агломерации – Варна, Бургас, Велико Търново. По отношение на бързите влакове, тип интерсити, 20 състава“, изтъква зам.-министърът.

Влаковете за близо един милиард лева ще бъдат чисто нови и тепърва ще се произвеждат. Обществените поръчки, които предстои да бъдат обявени, ще са за производители от цял свят. Доставката на първите влакове, включително и на 18 маневрени електрически локомотива, се очаква да се случи в началото на 2025 година, поясни Веселин Василев, изпълнителен директор на "Железопътна администрация". 

Новите влакове ще се движат със скорост до 160 километра в час. Към края на 2023 година се предвижда на тези условия у нас да отговорят около 500 километра от железния път, посочи Илия Илиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Как точно възстановяваш икономиката на България с инвестиция от 1 млрд за продукт произведен в други страни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още