IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциацията на българските авиокомпании изпрати писмо до премиера за помощите за сектора

Считаме, че разпределението на средствата се извършва по утвърдени, ясни и прозрачни критерии в одобрената от ЕК рамка, посочват от АБА

16:02 | 19.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) възразиха срещу позицията, разпространена вчера от Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) до медиите.

В отворено писмо до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, транспортния министър Николай Събев и председателя на транспортната комисия в Народното събрание Борислав Гуцанов от АБА уточняват, че разпространената информация от АБАИ относно помощите, предвидени за авиосектора, е некоректна, подвеждаща и не отразява мнението на голяма част от авиопревозвачите в България.

"Не приемаме внушението, че „Авиопревозвачите в България“, както е изнесено в публикацията от днес, изразяват несъгласие с начина на определяне на критериите за получаване на цитираната държавна помощ. Смятаме, че това твърдение на АБАИ е в противоречие със становището на почти всички авиопревозвачи. С това писмо отново изразяваме нашата подкрепа за адекватни и отговорни действия по бързо финализиране на процедурата. Считаме, че разпределението на средствата се извършва по утвърдени, ясни и прозрачни критерии в одобрената от ЕК рамка”, пишат от АБА.

Ето и текста на цялото писмо:

"С изненада днес чрез медийни публикации се запознахме с изпратеното от АБАИ писмо до Вас относно решението на Министерски съвет за реда и условията за предоставяне на безвъзмездни средства на авиопревозвачите в България, oдoбpeни oт Eвропейската комисия.

Ще си позволим да отбележим, че нашата Асоциация на българските авиокомпании (АБА) е учредена през 2002 г. и нейните членове съставляват над 85% от българския авиационен сектор. Съответно приблизително такова е и участието им във формирането на приходи в България от тази авиотранспортна дейност. Авиокомпаниите от АБА изпълняват почти изцяло чартърните програми за България.

Изнесената в писмото позиция на АБАИ е некоректна и подвеждаща и не отразява мнението на основната част от авиопревозвачите. Искането, цитираме: „От бранша настояват в текста на ПМС, с което ще се определят условията за разпределяне на безвъзмездната помощ за авиационните превозвачи в България, да бъде записано, че средствата ще се предоставят за покриване на непокрити фиксирани разходи, направени през периода от 1 март 2020 г. – 31 декември 2021 г.", е изпълнено. То е залегнало в публикуваното вече ПМС 51 от 13.04.2022 г., с  което се определят условията за предоставяне на помощта. Както е видно от т.3.2 на Постановлението, безвъзмездните средства се предоставят – „.. както и за покриване на непокрити фиксирани разходи, направени през периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2021 г., съгласно Съобщение на Комисията "Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашното разпространение на C0VID-19".

През последните месеци беше извършена сериозна по обем работа от МТС за разширяване обхвата на помощта, регламентирана в чл. 109 на Закона за държавния бюджет, което позволи прилагането и на описаната възможност. Проведена бе оперативна кореспонденция с ЕК, във връзка с представянето на необходимите документи и доказателства за отпускане на безвъзмездна държавна помощ на българските авиокомпании за преодоляване последиците от тежката икономическа криза, предизвикана от пандемията.

Не приемаме внушението, че „Авиопревозвачите в България“, както е изнесено в публикацията от днес, изразяват несъгласие с начина на определяне на критериите за получаване на цитираната държавна помощ. Смятаме, че това твърдение на АБАИ е в противоречие със становището на почти всички авиопревозвачи.

С това писмо отново изразяваме нашата подкрепа за адекватни и отговорни действия по бързо финализиране на процедурата. Считаме, че разпределението на средствата се извършва по утвърдени, ясни и прозрачни критерии в одобрената от ЕК рамка. Постановлението е съобразено с решението на Европейската комисия относно правото за получаване на безвъзмездна държавна помощ.

Даваме си ясна сметка, че посочената помощ е недостатъчна, предвид още по-усложнената ситуация в момента,  и че трябва да се търсят допълнителни възможности за подпомагане на сектора.

Надяваме се кръгът на помощите да се разшири и обхване и други силно засегнати компании от сектора, които не се вместват в приетата рамка.

С уважение,

Светослав Станулов

Председател на АБА

Йовко Йоцев

Главен секретар"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още