IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТС планира да привлича млади хора и да се занимава със социален туризъм

Сдружението да получи сертификат за национална организация за спортно-туристическа дейност, се стреми новият председател на Българския туристически съюз

13:27 | 03.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Български туристически съюз" (БТС) ще се превърне в национална организация, която ще привлича младите хора към туризма и ще се занимава със социален туризъм. Тази амбициозна задача си е поставил новият председател на БТС Венцислав Венев.

Промяната той свързва освен със стабилизация на най-старата неправителствена организация в България, със 126-годишна история, така и с привличане на младите хора към здравословен начин на живот.

Венев се надява, че сдружението ще получи сертификат за национална организация за спортно-туристическа дейност (НОСТД). Новият председател напомни, че БТС е част от туристическия пазар и получаването на сертификат за НОСТД ще подпомогне финансирането на социални дейности и стимулирането на спортно-туристическите дейности, укрепването на клубовете и на дружествата по места, поддържането на недвижимата собственост на съюза.

„Ще ползваме добри практики на БТС от миналото, свързани с неговото управление, ученическия туризъм, екскурзионните летувания“, казва пред БТА Венев, който е познат като председател на клуба по ориентиране "НСА-СиВен" към катедра "Туризъм, алпинизъм и ориентиране" в Националната спортна академия "Васил Левски".

Венев посочи, че новата политика на БТС е поддържането на сътрудничество с всички институции, организации и НПО, свързани с туризма в България, както и с международни асоциации, планинарски съюзи и дружества, особено от съседни държави, с които може да се обмени ценен опит.

Амбициозна цел на управлението е планинските водачи, подготвени в центровете на БТС, да са на най-доброто ниво в България. Ще бъдат установени тесни контакти с университетите и центровете, които подготвят кадри за туризма. Техни кадри, заедно с такива, обучени в системата на БТС (Център за обучение на планински водачи, Център за обучение по ориентиране, катерене, планинско бягане, ски, планинско колоездене, каньонинг и други популярни спортове), ще се внедряват в туристическите дружества и така ще бъде подмладен кадровият състав на организацията.

Венев съобщи, че предстои разработване на 10-годишна стратегия за развитие на сдружение "Български туристически съюз" – на спортно-туристическите дейности, за управление на недвижимата собственост на съюза, актуализиране на нормативната база на туристическата маркировка и др. Предвижда се и активна работа по реализиране на проекти, финансирани по европейски и национални програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още